DOKTOR BELOJEVIĆ OTKRIO KOJE MASKE TREBA DA SE NOSE: Da smo ih odmah svi NOSILI, niko ne bi UMRO!

Austrijanci i Nemci masovno menjaju maske jer su odlučili u da je umesto hirurških maski obavezna upotreba "epidemioloških".

Između ove dve vrste maski razlika je tolika da se postavlja pitanje – zbog čega uopšte nosimo "obične", piše Sputnjik i navodi da se hirurške (medicinske) maske ne smatraju respiratornom zaštitom. One sprečavaju da veće kapi telesnih tečnosti nosioca maske dopru do osobe koja se nalazi naspram njega.

PROČITAJTE JOŠ VEDRANA RUDAN SE VAKCINISALA U BEOGRADU! "Poljubiću unuka BEOGRADSKIM POLJUPCEM!"

S druge strane, "epidemiološke" (respiratorne) maske filtriraju najmanje 95 odsto čestica u vazduhu, uključujući i sitne i krupne. Obe vrste maski mogu se kupiti u apotekama u Srbiji.

Dakle, glavna razlika je u zaštitnoj moći filtera, koja je nesumnjivo veća kod "epidemioloških" maski.

 

"Epidemiološke" maske prepoznatiljive su, pre svega, po standardu kojem podležu – N95 (američki) ili KN95 (kineski), ali je među njima razlika mala.

Profesor Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Sputnjik kaže da hirurške maske ne treba da se primenjuju za zaštitu od virusa, već da za tu svrhu treba da se upotrebljavaju upravo one sa standardom N95, odnosno KN95.

korona-zena-maska-pixabay 770

 *Hirurška maska, Foto: Pixabay

"Te maske na elektronskoj mikroskopiji imaju tolike pore da virusi praktično ili ne mogu uopšte da prođu ili prolaze u značajno manjoj meri. Jedino te maske su efikasne. Ovo što se nosi, to su najobičnije ’salvete‘, koje su potpuno ’šuplje‘", izričit je Belojević.

On tvrdi da su mnogi ljudi preminuli upravo zbog toga što su koristili hirurške, a ne N95 maske. "N95 zaustavlja viruse praktično u najvećem procentu. To je bitno, kakva je propusna moć tog filtera. Da je uveden standard N95 s vizirima niko ne bi umro", tvrdi Belojević.

 

Međutim, u jednoj apoteci su za Sputnjik rekli da KN95 maske u Srbiji nisu registrovane kao medicinsko sredstvo, te da se uz njih ne dobija nikakav sertifikat. Ako bi se ipak registrovale kao takve, kažu u apoteci, uz njih bi se dobijao sertifikat Agencije za lekove, ali bi i koštale više.

U Austriji od danas svi stanovnici stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite, koje spadaju u kategoriju epidemioloških, u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

PROČITAJTE JOŠ BRNABIĆ: "Imamo najjeftiniju struju u celoj Evropi!" (VIDEO)

Ove maske moraju da se nose i na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako su u vozilu dve ili više osoba koje nisu iz istog domaćinstva. Od nove mere su izuzete jedino trudnice, a za njeno kršenje predviđena je kazna od 25 evra.

Slučna situacija je i u pojedinim delovima Nemačke. U Bonu je takođe obavezno nošenje respiratornih maski u prodavnicama, crkvama, kod lekara...

Share this article