DRŽAVNA GRANICA NASRED TERENA: Fudbalerima iz Republike Srpske kad idu po loptu treba pasoš za Hrvatsku!

Trećina igrališta FK Partizan iz Kostajnice pripada Hrvatskoj, a ostatak Republici Srpskoj. Klupe za rezervne igrače su takođe u Hrvatskoj, pa oni posmatraju meč iz EU.

Za vreme utakmice na terenu FK Partizan u Kostajnici u Republici Srpskoj fudbaleri nekoliko stotina puta pređu granicu s Hrvatskom! Što je još luđe, kad lopta završi u obližnjoj šumici, onaj ko ide po nju mora da ima pasoš da bi je vratio u igru!

 

Raspad Jugoslavije proizveo je najveći sportski apsurd u ovom gradiću na severu BiH, pošto granica između Republike Srpske i Hrvatske ide baš po fudbalskom terenu. Tako otprilike jedna trećina pripada Hrvatskoj, a ostatak republici Srpskoj. Klupe za rezervne igrače su takođe u Hrvatskoj, pa se može reći da oni posmatraju meč iz Evropske unije!

- Tako je, granica prelazi preko našeg terena i izlazi s njega blizu korner zastavice. Praktično igramo na teritoriji dveju zemalja - kaže predsednik Partizana iz Kostajnice Zoran Avramović i objašnjava:

Foto: Kurir

 *Foto: Kurir

- Raspadom Jugoslavije došli smo u ovu situaciju. Kad lopta završi malo dalje od severne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju.

Na pitanje da li i fudbaleri i sudije moraju da imaju pasoš u šorcu pošto non-stop prelaze granicu na terenu, Avramović uz osmeh odgovara:

Foto: FK Partizan Kostajnica

 *Foto: FK Partizan Kostajnica

- Pa ne moraju. Mi smo se pre raspada zemlje takmičili u Zagrebačkoj regionalnoj ligi s klubovima poput Slaven Belupa, a sada smo u Banjalučkoj regionalnoj ligi. S Hrvatima imamo dobre odnose, dosta fudbalera s njihove strane je igralo za nas, dolaze i danas da gledaju utakmice...

 

Fudbal je veoma popularan u Kostajnici.

- Imamo oko 70 dečaka koji treniraju i ponosani smo na to - zaključio je Avramović.

(Izvor: kurir.rs)

Share this article