Gorica Nešović: Sakrivanje

Ne prođe dan, a da mi bar tri puta ne iskoči neka reklama - smršajte odmah, za devet minuta kilogram manje, jedite samo ovo i kilogrami se tope, nećete verovati kad vidite kako se topite...

Ima i onih drugih da budem mlađa, lepša, da mi kosa sija i raste kao luda, da nikad nemam perut, da mi zubi sijaju kao biseri a samo da znam, neću verovati... U novinama - kako da mi noge izgledaju duže, stomak da bude manji, kako sise da porastu preko noći, šta da obučem da bih izgledala kao iz časopisa, šta mi sve lepo stoji, kako da se oblačim a da sakrijem ono što mi se ne sviđa.

Ma pusti šta se meni ne sviđa, nego šta se drugima ne sviđa. Za sve postoje neke norme, neka pravila koja se iz godine u godinu menjaju. Kako da izgledam kao dečkić u pubertetu i ako imam 50 godina, kako da se šišam i koja frizura će da sakrije neke nedostatke. Obrve su posebna priča. Kaže skoro ćerka moje drugarice, kako ne može da stigne na neki sastanak, mora "kući po obrve".

 

Jedna devojka u komšijskom kafiću ih crta za medalju. Velike, debele, pravilne, kao po šablonu. Kad, pre neki dan, nešto mi čudno izgledala. Nežan izraz lica, sva nešto došla mila. Pitam je "kako si?", a ona kaze - "nemam obrve". Mislila sam da je onaj grub izraz lica, njen izraz, ali ne - to je zbog obrva. I mi navalili na nju da ih ne crta više, da je lepa devojka, mila, nezna...

Ček' 'de sam stala? Da, koji kupaći kostim da obučem pa da svi misle da sam Klaudija Šifer (izvinite, ja sam još u tom dobu prepoznavanja manekenki), kako da namestim noge kad se slikam da izgledaju kao da nisu moje, kojim melemima da se mažem po vasceli dan da mi koža bude glatka, kako da zasenim i njega (jer svako žensko mora da zaseni, to joj je ispada najvažnija uloga) i sve ostale muškarce.

To sve, i ko zna šta sve još treba da radi prosečna žena i devojka 355 dana u godini. A onda, kad dođe na more tih preostalih deset dana, pa se skine - nema tog melema ni čarobnog štapića da joj produže noge, sakriju stomak, povećaju i smanje ostatak delova tela.

Poskidale se žene na plaži. Odavno nisam bila kada ima ovoliko ljudi. Obično idem u poodmaklom septembru, pa nađem pustu plažu, eventualno neka koza (ali prava) i ja. Sad je jos uvek puno. Mahom mladi parovi sa malom decom i starije gospođe i gospoda . Mlade mame se odmeravaju međusobno, koja je i za koje vreme vratila kilažu... vrlo su uspešne u tome, ali svaka ima spisak šta još mora "na sebi da poradi". One starije UŽIVAJU. Boli ih uvo šta im visi. Šeširić na glavi, torba na ramenu, u torbi slatkiši i voda. Kad stignu, raskomote se, pa u more. Čuče u plićaku i ogovaraju. 

Bliža sam ovima što ih boli uvo. 

Mnogo je dobro, majke mi.

(Izvor: AllMe)

Share this article