Haradinaj konačno priznao zločine: Najverovatnije sam ubio nekoga u ratu!

Premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj gost je emisije "Ćirilica" na televiziji Hepi kod novinara i autora Milomira Marića, a nakon intervjua koji je obavljen u Prištini, očekuje se da se u program uključe ugledni srpski advokati i tužioci Toma Fila, Goran Petronijević, Danica Marinković i Milovan Drecun.

Njihov zadatak je da iz studija u Zemunu komentarišu činjenicu da za zločine nad Srbima nije osuđen niko u Haškom tribunalu, za razliku od srpskih generala, komandanta i političara koji su dobili nekoliko stotina godina robije.

 

 

Pred emitovanje intervjua sa predsednikom Vlade samoproglašenog Kosova, javnost je najavila da će organizovati protest ispred pomenute medijske kuće.

 *Danica Marinković Printskrin: TV Happy

Marić je ranije rekao da ne pamti da je ijedan njegov razgovor izazvao toliko interesovanje publike.

 *Goran Petronijević Printskrin: TV Happy

 

- Uvek me je čudilo što su Albanci medicinski fenomen: droga kod drugih izaziva zavisnost a kod njih nezavisnost - rekao je Marić, koji je emisiju počeo rečima da se mora razgovarati, iako veći deo naroda od njega očekuje da se prema Haradinaju ponese kao Gavrilo Princip ili Miloš Obilić i da ga pred kamerama strelja ili raspori.

 *Toma Fila Printskrin: TV Happy

Iz "Hepija" su najavili i da će gledaoci biti iznenađeni kada čuju da je Ramuš Haradinaj dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ne samo što su svedoci likvidirani, što se naglašava u presudi, već i zato što je jedan Srbin iz Beograda, koji je radio za srpsku vojsku, poslao u Hag televizijski snimak koji je doveo do oslobađajuće presude.

 *Printskrin: TV Happy

Na pitanje da li je bio deo Briselskog sporazuma, Haradinaj je rekao da je bio deo do 2013, kao i sada od 2018. godine.

- Bio sam deo kosovske ekipe do 19. aprila 2013., na dalje nisam bio - odgovorio je Haradinaj, koji je rekao da će ZSO biti formirana unutar ustava Kosova, ali da ne zna kada.

 

- Prvo da vidimo kako i koja, pa ćemo da vidimo kada - objasnio je premijer Kosova i rekao da postoji dva tipa vlasti, nacionalna vlast, zatim opštine - gde Srbi vode oko 10 opština sa srpskom većinom, ali nema kantona - srednjeg noivoa vlasti.

 *Printskrin: TV Happy

On je rekao da je realnost da Kosovo postoji, a na pitanje kako vidi zajedničku budućnost Srba i Albanaca on je istakao:

- Milion Albanaca se moralo preseliti sa Kosova, posle 1999. godine. Mnogi su se ipak vratili, a za Srbe koji su se preselili tada ili posle rata, ne znam. Nema prepreke da se živi na Kosovu samo na osnovu nacionalnosti. Nema fizičke pretnje po njih! - rekao je Haradinaj i zaključio da Srbi žive normalan život.

- Kosovar piše i meni u ličnoj karti, to je neki novi identitet, ali ipak se piše ćirilicom! - objasnio je Ramuš Haradinaj.

 *Printskrin: TV Happy

HAPŠENJE ĐURIĆA

Što se tiče hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, rekao da je znao da će biti uhapšen unapred i da ga je molio da dođe sutradan.

- Gospodin Đurić mogao je sutradan da dođe i sve bi bilo kako treba. Na pimer bio je ovde za Uskrs i sve je bilo kako treba. I predsednik Vučić je bio odmah posle tog tragičnog događa. Greška je napravljena i od Đurića i od Srbije - rekao je on i zakjljučio da je i njegov lični stav bio da ga ne treba dovoditi u Prištinu, da se sve završi što pre i da ga sprovedu kući u Beograd.

 *Printskrin: TV Happy

Haradinaj je potvrdio i Erdoganovo otkriće da voli da popije.

- Pijem šljivu i našu rakiju. Odakle dolazim, gost se dočekuje s time, ja sam Albanac po nacionalnosti, dugo smo živeli kao hrišćani. Nismo bili samo muslimani.

On je dodao da je njihov cilj da postanu deo EU, a u svetskoj politici Kosovo nema vanjsku politiku, već da prate samo Ameriku.

 

Na Marićevo pitanje kako je došlo do prekida razgovora sa Mogerini, on kaže da je njegova pozicija bila časna.

- Brisel sada ima novu energiju koja je falila kada sam ja bio deo Briselskog dijaloga. Uvećavala se mržnja, a od razgovora nije bilo ništa - objasnio je Haradinaj.

Zašto se još nije video sa Vučićem, jednostavno je objasnio da nije bilo agende takve.

 *Printskrin: TV Happy

- Nećemo da dijalog bude samo za stolom, neka bude i za narod! Da uključimo i opoziciju i skupštinu - objasnio je on i naglasio da su Srbija i Kosovo i region jedno tržište i ako nema dogovora, bitnih elemenenata za ekonomiju, mi gubimo svi zajedno.

Da li bi se dogovorili bez Amerike, da su sami Albanci i Srbi, Haradinaj je rekao da bolje da je Amerika tu.

Šta pamti iz Haškog tribunala i kako je stvorena slika o njemu kao zločincu, pitao ga je Marić.

 *Foto: Tanjug/AP

- Ja sam služio vojni rok u Pirotu, nisam mnogo znao o Jugolslaviji. Za nas, iz moje perpektive, naš život je bio posebno težak u periodu Slobodana Miloševića. Ja sam video takve emisije i bilo mi je žao srpskog naroda koji sluša tu propagandu. Kada je to završeno, kad je pao Milošević, nije mi jasno bilo što se dalje nastavilo sa tom propagandom - rekao je Haradinaj i dodao da je knjiga koja prepričava istinu rata, njegovo ubistvo srpskih policajaca i ostalo, rekao da je i on izgubio dva brata u uniformi, da je bio častan u ratu i da se ne krije i njegovu istinu.

- Ja sam prihvatio cenu rata. Ko neće, ne ide u rat. Najverovatnije sam ubio nekog u ratu, a oslobodila me je istina u Hagu! - naveo je on i dodao da je napadnut kod kuće u prisustvu dece, sestre, oca 24. marta 1998. godine.

Posle toga, čitavu godinu je bio na Kosovu, sve do 1999. kada je došao NATO.

 

O navodima u vezi sa drogom, on kaže da na Kosovu ima samo pasulja i kukuruza.

- Kod nas cela plata je kod starca, nije narko, nije pošteno da ih zovu tako! Ima konzumiranja narkomanije, kao i drugde. Teško je da se nađe posao, ako si na vlasti, lakše je. Nije u redu što se tiče konkurencije, biznisa, radnog mesta - objasnio je Haradinaj i naglasio da ima puno prijatelja iz Srbije, da ih poštuje, da se ne slaže uvek, i da je čak i lično čestitao Uskrs nekima od njih.

On je naglasio da je posetio i neke srpske manastire.

- Albanci nisu Muslimani po entitetu. Albanci su Albanci! Mi smo imali naše teškoće i imamo ih i danas. Ovde nikada nije bilo pripadnika Alkaide, talibana, nikog. Albanci su stari narod, autohtoni su ovde, mnogi i danas žive kao hrišćani - objasnio je premijer tzv. Kosova i dodao da je staro ime njegove porodice Đokaj.

Srbi ne znaju istinu ovde sa Kosova, da ima više od 200 lokacija gde su ubijeni deca i starci, rekao je on i dodao da je oslobođen u Hagu.

- Ne znam da li bih bio uhapšen da sam došao u Beograd, ne znam - zaključio je Haradinaj na kraju intervjua.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article