Hrvatski istoričar Goran Šarić: U SREDNjEM VEKU MEĐU SRBIMA NA KiM ALBANCI BILI MANjINA (VIDEO)

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu: „Poreklo Albanaca” može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Etnogeneza ili nastanak naroda, u ovom slučaju albanskog, Šarić objašnjava kroz njihov jezik, istorijske artefakte i mape nekadašnjih granica naroda.

PROČITAJTE JOŠ Mongolac odlazi iz vojvođanskog sela: Dragi stanovnici Belog Blata, idem zbog reči koje ste uputili mojoj ćerki...

 

Čist narod danas ne postoji, jer je vremenom dolazilo do mešanja i stapanja naroda, što je vidljivo i u njihovom jeziku. Teoriju da su Albanci potomci Ilira prvi je zagovarao švedski teolog Johan Erik Tunman još 1774. godine.

PROČITAJTE JOŠ OČEKUJU GA PROBLEMI? Oglasila se lekarska komora, JAVNI NASTUPI dr Nestorovića na PREISPITIVANJU

Argumenti koji idu u prilog toj tezi su da se albanski jezik govori na područjima gde su nekad živeli Iliri i antički stanovnici Balkana, da se albansko društvo temelji na plemenskoj socijalnoj strukturi kao i ilirsko, da su ilirska mesta dobila oblik prema albanskim fonetskim pravilima i da mnogi imaju značenje u albanskom jeziku i sl.

Šarić te teze navodi kao paušalne, poentirajući različitim pisanim izvorima u kojima se Albanci (Arbanasi) navode kao manjina među Srbima u nekadašnjoj srpskoj srednjovekovnoj državi, tačnije na prostoru Kosova i Metohije. Pored bugarskih i grčkih, najveći broj stranih imena pripadao je arbanaškom stanovništvu.

Share this article