"Hvala vam za novac, ali DAJTE GA NJOJ": Kardiolog iz Niša DOBIO NAGRADU, pa se obratio Srbiji

Kardiolog doc. dr Tomislav Kostić (43) iz Niša, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra u Nišu, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Skupštine grada “11.januar”, novčani deo priznanja od oko 130.000 dinara poklonio je devojčici M. K. (12) koja se oporavlja u bolnici nakon što ju je oteo i držao zatočenu 10 dana Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin.

Najviše gradsko priznanje doc. dr Kostiću je pripalo za izuzetne rezultate u karijeri tokom koje je ugradio je više od 3.500 pejsmejkera i sproveo preko 2.000 dijagnostičkih i invazivnih procedura a nakon uručenja nagrade, talentovani stručnjak pokazao je ne samo da je vrstan kardiolog već da ima i veliko srce.

 

- Odlučio sam da kompletan novčani deo nagrade poklonim devojčici za lečenje i rehabilitaciju. Bio sam pogođen time što se dešavalo, što živimo u 21. veku, a dešavaju se ovako monstruozne stvari. Lično sam sve to doživljavao i proživljavao, nervirao se i sekirao, jer i sam imam dve ćerke od kojih je starija ima 13 godina. Na neki način sam želeo da joj pomognem da sve to što pre zaboravi pa sam u trenutku odlučio da joj poklonim celokupni novčani iznos nagrade. Nadam se da ćemo se i mi kao društvo se što dozvati pameti da se ovakve stvari nikada više ne dešavaju u ovoj zemlji, a njoj želim da se što pre oporavi i zaboravi na sve - kaže doc. dr Kostić.

Kostić je odlučio da donira svoju nagradu devojčici koja je oteta

 *FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Ovaj uspešni kardiolog, koji je autor i koautor preko 100 naučnih radova, od kojih su više od 20 objavljeni u međunarodno priznatim stručnim časopisima, kaže da je nagrada “11.januar” koja mu je uručena, priznanje i za samu kliniku i sve kolege.

- Puno mi znači ova nagrada, u karijeri lekara dođu puno priznanja, ali kada neko dođe iz svog grada to priznanje se svrstava u nešto najvrednije što sam dobio. Ova nagrada je pre svega I afirmacija za kliniku jer sav taj rad koji stoji iza mene ne bi bio moguć bez jednog timskog rada svih lekara, mojih profesora, mentora, svih ljudi koji su mi pomogli u karijeri. Kardiologija je takva vrsta poslova da pojedinac ništa ne bi sam mogao da uradi, naročito u oblasti interventne kardiologije kojom se ja bavim. Iza svega stoji jedan timski rad i na neki način ovo je priznanje koje afirmiše Kliniku za kardiologiju KC u Nišu - istakao je doc. dr Kostić.

 

Od preseljenja u novi Klinički centar u Nišu, Klinika za kardiologiju je jedna od najvećih klinika sa najvećim brojem pacijenata.

- Preko 33.000 pacijenata je pregledano samo prošle godine. Dosta toga je urađeno - preko 14.000 ultrazvučnih pregleda, ugrađeno je preko 500 pejsmejkera, izvršeno je preko 3.500 elektrnskih kontrola pejsmejkera i preko 2.500 koronarografija. Ove brojke nas na neki način motivišu za dalji rad, da ove godine budemo još bolji i imamo još boje rezultate. Ova nagrada je nagrada za sve kolege na klinici, na neki način naša zajednička pobeda - kaže do. dr Kostić.

Osim dr Kostića, ovogodišnji dobitnici nagrade “11.januar”, najvišeg gradskog priznanja su glumac i dramski pisac Miroljub Nedović - Riki i Ženski fudbalski klub “Mašinac”. Priznanja su uručena na svečanoj sednici Skupštine grada Niša 11.januara na Dan oslobođenja Niša od Turaka.

(Izvor: blic.rs / Branko Janačković)

Share this article