Igor Jurić ustao u Skupštini i aplaudirao posle uvođenja doživotne robije: Objavio je bolnu fotografiju, oglasila se i Aleksina mama (FOTO)

Više od dve godine nakon pokretanja inicijative za uvođenje kazne doživotne robije za ubice dece, Skupština Srbije izglasala je Tijanin zakon koji za najteža krivična dela uvodi i kaznu doživotnog zatvora.

Glasanju u Skupštini prisustvovao je i Igor Jurić, otac male Tijane koju je zverski ubio mesar iz Surčina Dragan Đurić. Jurić je ujedno i pokretač ove inicijative, a nakon izglasavanja izmena zakona koje donose doživotnu kaznu zatvora za silovatelje i ubice dece, on je ustao i aplaudirao odluci poslanica.

 

Ubrzo po izglasavanju Izmena i dopuna Krivičnog zakonika, Jurić se oglasio i na Tviteru. On je okačio fotografiju ćerke Tijane i napisao  - "Obećao sam da ćemo uspeti i uspeli smo. Hvala svima vama koji ste podržali inicijativu."

Na njegovu objavu nadovezala se i mama malog Alekse, žrtve vršnjačkog nasilja.

- Da je bilo sreće, da im nikada nismo morali da obećamo, ništa! Trebalo je da se radujemo ovim očima, osmehu i godinama. Trebalo je da žive, mi sa njima. Ali... - napisala je ona.

 

U januaru ove godine, nakon što je 31. decembra 2018. ministarka pravde Nela Kuburović oformila radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika, predsednik Aleksandar Vučić je najavio uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Posle niza sastanaka radne grupe, pre tačno mesec dana, 20. aprila, Ministarstvo pravde usvojilo je sve predloge Fondacije "Tijana Jurić". U nacrt zakona uvrstilo je kaznu doživotnog zatvora i to bez uslovnog otpusta samo za slučajeve kada su u pitanju ubistva dece i trudnica. Za ostala dela gde je propisana kazna doživotnog zatvora uslovni otpust postoji.

Odmah nakon prvomajskih praznika ovaj zakon iznet je pred poslanike u Skupštini, a danas je definitivno usvojen.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article