IMA LI NADE ZA ONU STARU "OD SVETOG ILIJE SUNCE SVE MILIJE" Srpski meteorolog objavio dugoročnu prognozu

Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretiju promenu ali to je za sada samo u sferi špekulacije.

U punom jeku četvrtog talasa tropskih vrućina u Srbiji stižu nam i osvežavajuće prognoze za sledeći mesec i po svemu sudeći dugoročni izgledi za avgust 2021. godine su šaroliki.

Trenutno je u Srbiji veoma toplo, a kako nam poručuje meteorolog Marko Čubrilo, prorfesor geografije iz Novog Sada, prema podacima dugoročnog prognostičkog sistema ECMWF-a (EPS), posle veoma toplog početka meseca, posle 3. avgusta će ojačati uticaj Atlantika, ali on neće biti preovlađujući faktor razvoja vremena u drugom, letnjem, mesecu ove godine.

 

Novi mesec počinje osveženjem

Prema njegovoj prognozi i proračunima "period posle 2. avgusta do 6. avgusta bi verovatno doneo osveženje, posebno zapadnim i severnim predelima regiona, jer bi prodor svežijeg vazduh sa atlantika ipak bio relativno slab".

- Posle kraćeg otopljenja, oko 8. avgusta bi ponovo moglo osvežiti, ovaj put malo jače te bi period do oko polovine meseca doneo temperature oko proseka, dok bi one na zapadu i severu možda povremeno bile i malo ispod proseka - objavio je Čubrilo.

PROČITAJTE JOŠ STJUARDESA SAM I ČESTO IMAM ODNOSE SA PILOTIMA I PUTNICIMA: Hrvatica otkrila šta se dešava u vazduhu!

Drugi deo agusta topliji

Drugi deo meseca je sinoptički jako složen i od 16. do oko 22. avgusta bi ponovo moglo biti toplije, ali upitno je koliko bi visoko išli maksimumi, s obzirom da bi se uticaj Atlantika svakako zadržavao nad zapadnim i središnjim predelima Evrope. Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretiju promenu ali to je za sada samo u sferi špekulacije.

- Početak meseca bi trebao biti i znatno suvlji od proseka, dok posle 2. avgusta nad zapadom i severom regiona može biti češćih pljuskova. Deluje da bi istočni i jugoistočni deo regiona na neke konkretnije padavine čekao barem do oko 8. avgusta, ako ne i malo duže, dok za primorje u ovom momentu nema signala za konkretnije padavine - najavljuje Marko Čubrilo.

 

Druga polovina meseca bi donela prvo padavine oko proseka, dok bi kasnije moglo postati i malo suvlje od proseka. Za padavine je važno napomenuti, kaže Čubrilo, da dugoročni model ne može pokazati lokalne anomalije količine padavina koje su leti kod grmljavinskih pljsukova vrlo česte, a posle 16. avgusta je signal za odstupanje od proseka vrlo slab.

PROČITAJTE JOŠ UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Ubio izvršitelje, pa pred kamerama sve objasnio!

Meteorolog sumira vremensku prognozu za avgust i kaže da bi pred nama trebao biti tipičan avgust.

- Sam početak bi bio veoma topao, posle 3. avgusta bi vrućina polako popuštala, a period od 8. do oko 16. bi moglo obeležiti svežije vreme uz češće pljuskove, dok bi se zatim toplo vreme moglo vratiti. Pred sam kraj meseca može uslediti nešto jače osvežnje. Ova pretpostavka ECMWF-a se uklapa u simulacije ostalih modela tako da bi pred nama temperaturno trebao biti mesec oko ili malo iznad proseka, dok bi padavinski na jugu i istoku i dalje bio vrlo siromašan - zaključuje Marko Čubrilo.

Share this article