Istoričar Predrag Marković: „Latinicu koriste nepismeni ljudi, ćirilica samo na čituljama i grobnicama“

Istoričar Predrag Marković, u intervjuu za RTS komentarišući kritike da niko ne mari zbog neupotrebe ćirilice i da se godinu dana od donošenja Zakona o upotrebi srpskog jezika u praksi ne vidi napredak, Marković naglašava da je to mnogo dublja stvar.

   

„Nepismeni ljudi, polupismeni koriste latinicu, prosto da vas začudi. Na pijaci, na radnjama se koristi latinica. Ajde, razumem izdavače što koriste latinicu, oni računaju na ta zapadna tržišta, ali zašto ljudi koji prodaju krompir koriste latinicu. Da li ste razmišljali o tome?“, upitao se Marković i dodaje da i kupci krompira uglavnom znaju latinicu.

Takođe, upozorava i da je latinica duboko prodrla u našu svest.

„Sem na čituljama i na grobnicama, ćirilica više nigde ne dominira, što je zaista tužno da postane jedno gr0bljansko pismo“, naglasio je istoričar.

Zapitao je zašto na šamponu nemamo na srpskom natpis.

 

„Jeste li razmišljali o tome? Imate na hrvatskom i na makedonskom. Je l’ moguće da su Makedonci izgurali svoja pisma. Zašto svaki prodavac šampona u Srbiji, distributer, nema na ćirilici, uvek je na drugoj strani HR, zašto nema na srpskom?“, pita Marković i dodaje da je i na telefonima latinica.

„Moramo prvo da se zainteresujemo, nikada niste razmišljali kada kupite šampon da protestujete zbog toga što nema natpisa na vašem jeziku“, poručio je Marković.

Share this article