Iz inata banderu uzidao u garažu

Slike naravi, apsurda i nemara u Starom Vlahu  predstavljaju opomenu za sve.

Već dve godine spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu - bez cveća.

BANDERU uzidanu u poveću garažu u zlatarskom selu Pravoševa meštani zovu "mlada Gojkovica". Stariji gorštaci još pamte pesmarice iz kojih se učila istorija, pa ovih dana pominju epsku pesme "Zidanje Skadra" i pripovedanje uz gusle u dugim zimskim noćima.

 

- Eh, kad bi nam pomogla "mlada Gojkovica", kao kad je "dva đevera i neimar Rade sa tri stotine majstora uzidaše u temelje Skadra", da nam se zimus održi niskonaponska mreža. Ova bandera je najbolje utvrđena u selu - u temelju dobro ukopana, ide uza zid garaže, vezana je za gredu i valjda će zimus čuvati mrežu pod naletom vetrova, snega i leda - kaže jedan od meštana.

Njegov komšija, kome nije do šale, već je kivan na čeljad jer nemaju dovoljno gasa za petrolejku ako, kao minulih zima, nestane "elektrike" i što zebe da li će biti čišćen put u nedođiji, podseća na "čudo neviđeno":

- Izdalo strpljenje našeg komšiju Miladina Vasiljevića, koji je stekao penziju u Francuskoj i ovde dolazi leti. Čekao je jesenas nedeljama na obećanje Elektrodistribucije iz Prijepolja da izmesti banderu, pa je nakon zidanja kuće, banderu uzidao u garažu. Ovo ti je slika i prilika sela kome su sve uzeli, a vlast i humanitarci obećanjima - drže opelo!

* Zapušteni spomenik u seoskom centru Božetići

I za drugu sliku druge strane života u Starom Vlahu, čitalac "Novosti" želi da ostane anoniman. Računao je, kaže, da ona neće moći da se probije na novinske stupce u bici sa aktuelnostima i crnim hronikama, a onda je ponudio da opomene i probudi uspavane savesti, ako će neko da vidi i čuje.

 

- Krava je prešla nisku ogradu oko spomenika partizanskim borcima na Borovitoj glavici u Božetićima, u centru podjavorskih sela novovaroške opštine. Mirno je tu, ispred škole, zadružnog doma i prodavnice, pasla rosnu travu. A nije bolja ni briga o belezima u gradu: tamo se ne kosi trava oko spomen-grobnice, nedaleko od crkve, iako je to javna površina, a već dve godine je spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu - bez cveća?!

NEMAR I RUGLO

U obližnjem selu Debelji meštani su sakupljali dokaze "o integralnom gazdovanju šumama", da pokažu šta je sve ostalo iza drvoseča, rabadžija i šumara na lageru građe Ambarina, na nekadašnjem školskom igralištu. Plastične flaše, kantice, boce od ulja i druga ambalaža samo su deo "eksponata" u ovdašnjim šumama i potocima na kojima seljaci poje stoku. Za nemar i ruglo - niko ne mari, a da im nadležni ne bi prigovorili da je slika - montaža, napravili su i panoramski snimak, sa osušenim stablima smrče, da imaju "crno na belo".

NI KLETVA NIJE POMOGLA

NATPIS na česmi u Zlošnici, kraj puta Nova Varoš - Akmačići "Proklet bio ko ploču skino", nije pomogao familiji Šaponjić da sačuva spomen-ploču svom pretku, soluncu i nosiocu Karađorđeve zvezde. Posle prijave komšija Mandića, s kojima se spore oko imena česme, pre neki dan inspekcija je uklonila ploču podignutu "bez odobrenja i saglasnosti opštinske uprave".

(Izvor: Novosti.rs/ Dragoljub Gagričić)

Share this article