IZ OVOG SELA SVI BEŽE, ALI NEMANJA JE ODLUČIO DA OSTANE: Njegova priča rastopiće vam srce!

U potrazi za boljim životom i lakšim dinarom Srbi iz sela odlaze u gradove, ostavljajući puste domove i zemlju

Ista sudbina nije zaobišla ni selo Tmavu kod Kuršumlije. Iako je Tmava udaljena samo desetak kilometara od Kuršumlije, ima asfaltni put, vodu, struju i sve uslove za normalan život, ali u njemu živi samo pedesetak stanovnika.

 

 

Među retkima koji su ostali je porodica Radovanović koja obrađuje više od 50 hektara zemlje i imaju farmu sa 400 ovaca.

Nemanja Radovanović odlučio je da se, sa suprugom Jelenom, vrati u svoju dedovinu i tu započne novi život.

 *FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

- Odlučio sam se da se bavim poljoprivredom, vratio sam se na selo i krenuo da osnivam farmu ovaca. Sad trenutno imam oko 400 ovaca i jagnjadi rase il-de-frans i vitemberg. Sva grla su umatičena, sad imam oko 250 ovaca koje podležu subvencijama - kaže Nemanja Radovanović.

- Što imaju svi u gradu imamo i mi, znači sve, baš sve uslove, samo s tim što se malo više radi, ali mora da ima malo i volje i želje da se nešto radi, ne može nešto da se radi ako ne voliš - kaže Jelena Radovanović iz sela Tmave.

 

Nemanjinim stopama će i mlađi brat Stefan.

- Ima se sve i može lepo da se zaradi. Planiram da ostanem ovde i da osnujem porodicu - kaže Stefan Radovanović, iz sela Tmave.

 *FOTO: DADO ĐILAS

U potrazi za boljim poslom Kuršumlijsku opštinu godišnje napusti više stotina ljudi, a oko desetak sela potpuno je ugašeno.

Kako bi podstakli ljude da ne napuštaju rodno mesto, Opština Kuršumlija trudi se da ulaže u poljoprivrednu proizvodnju i bolju infrastrukturu u selima, pa godišnje za to izdvaja više od 100 miliona dinara.

- Država nam izlazi u susret sa subvencijama, 7.000 po jednom matičnom grlu i na taj način stimuliše nas da bi što više držali grla, jer što više grla sve više para - kaže Ranko Radovanović iz sela Tmave.

- Ljudi su zadovoljni ne samo tim subvencijama nego imamo i oragnizovanu službu poljoprivrednu koja pomaže ljudima i oko obnove gazdinstava i oko konkursa koje Ministarstvo poljoprivrede raspisuje - kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

(Izvor: rts.rs)

Share this article