Jedinstveno selo u Srbiji: Sa svojih 36 meštana nema prodavnicu niti školu, ali zato ima muzej (FOTO)

Češko selo meštani još zovu Fabijan, po starom imenu. Ima svega 36 vremešnih stanovnika. Pripada banatskoj opštini Bela Crkva i već 200 godina u njemu žive većinom Česi. Češko selo je jedino selo u Srbiji gde Česi žive kao većina.

češko selo

Pre Prvog svetskog rata tu je živelo više od 200 potomaka čeških kolonista. Danas ih malobrojnost ne sprečava da budu čuvari tradicije i centar okupljanja ove nacionalne manjine u Vojvodini.

 

češko selo

Selo opstaje na ovom broju stanovnika još od sedamdesetih. Jedan mladi bračni par iz Smedereva nedavno se doselio, a ima i nekoliko prinova u porodicama starosedelaca i tako selo živi još uvek.

 

Škola im, kako kažu za Blic, ne radi od 1974. godine i uz pomoć Ambasade Češke u toj zgradi napravljen je Etno-muzej sa idejom očuvanja češkog identiteta. Kada je Noć muzeja ovde svraćaju čak i studenti iz Češke.

češko selo

Svake subote dolazi učiteljica, inače poreklom iz Češke, koja trenutno živi u Beloj Crkvi, te u Domu kulture drži časove češkog jezika za nekolicinu učenika.

 

Kako selo predstavlja svojevrsnu oazu mira sa nedirnutom prirodom, leti ga tradicionalno pohode i izviđači iz Češke, ali i mladi avanturisti iz naše zemlje i regiona. Poznato je i po manifestaciji „Paprikašijada“, kada se krčka nekoliko desetina kotlića sa dobro oljućenom piletinom. Sve ostale dane Češko Selo tihuje, ljudi se bave poljoprivredom i čekaju da zima prođe.

češko selo

„Češka beseda“ izdala je knjigu „Nekad i sad“ na srpskom i češkom jeziku, koja svedoči o dolasku ovog naroda pre 200 godina u Vojvodinu i njegovog života do danas. Češki kolonisti koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, a jedan deo naselio je tadašnji Fabijan. Od Austrougarske tada su dobili 255 lanaca zemlje, krave i konje.

 

U mestu postoje samo tri ulice nazvane po bitnim ličnostima češke istorije – Tomaša Gariga Masarika, Jana Husa i Vaclava Havela.

češko selo

Masarik je bio borac za samostalnost Čeha i Slovaka i prvi predsednik Čehoslovačke. Jan Hus je bio češki sveštenik i filozof, prvi reformator katolicizma. Vaclav Havel bio je pisac, disident i prvi predsednik Čehoslovačke posle pada komunizma.

(Izvor: blic.rs)

Share this article