Jedni hvale, drugi kritikuju, a mnogi ne znaju da VEĆ POSTOJI JEDAN u Beogradu: ŠTA MISLITE O SPOMENIKU PATRIJARHU PAVLU?

Spomenik patrijarhu Pavlu koji je juče svečano otkriven na Tašmajdanu, ispred Crkve Svetog Marka, izazvao je mnogo polemike među Beograđanima, pa i šire.

 

Dve su osnovne tačke sporenja među građanima: zašto gleda na obližnji kafić, a ne, na primer, prema Bulevaru kralja Aleksandra kako bi ga posetioci primetili odmah po ulasku na plato i zašto lebdi u prostoru, što je po mišljenju mnogih, suviše neozbiljno shvatanje za jednu istorijsku ličnost.

* "Patrijarh Pavle je uvek bio skroman i dobio je skroman spomenik".

* "Pokojni patrijarh Pavle je jedino pravo lice naše crkve u poslednjih 50 godina pa je zaslužio mnogo bolji spomenik od ove krnje nedovršene katastrofe".

* "Patrijarh Pavle je svuda išao peške. Zato su trebali da naprave spomenik patrijarhu u stojećem položaju sa štapom u ruci. To bi bilo prirodnije i normalnije".

 

Ovo su samo neki od komentara koji su osvanuli po društvenim mrežama.

Međutim, malo ko zna da ovo nije prvi spomenik koji je patrijarhu Pavlu podignut u Beogradu. Jedan se nalazi u - opštini Mladenovac.

- Ovako izgleda kod nas spomenik patrijarhu Pavlu. Nije veličanstven, ali je pristojan spomenik", napisao je jedan Mladenovčanin na Tviteru.

"Ni počivši patrijarh ne bi voleo da je monumentalan, veličanstven, već baš kao što se na fotki vidi skroman i dostojanstven. Svaka čast Mladenovcu, nisam znala da je podignut spomenik kod vas", dodala je jedna tviterašica.

Pokojni patrijarh Pavle, inače, ima spomenike i u Bajinoj Bašti, Leposaviću...

(Izvor: blic.rs)

Share this article