Jednu od najvećih prirodnih lepota istočne Srbije prati mračna legenda obavijena velom vlaške magije

U istočnoj Srbiji krije se prava egzotika i to samo na 35 kilometara od Žagubice.

U podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja nalazi se jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije i zaštitni znak Homoljskog kraja, Krupajsko vrelo.

   

Izvorište koje na površini stvara kraško jezero utopljeno je u šumovitom ambijentu i čistom planinskom vazduhu. Lekovite vode termalnog izvora se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela što ovo mesto čini jedinstvenim.

Krupajska reka, Krupajsko vrelo

*Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Zanimljivo je da su samo jednom ronioci uspeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 metra gde su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala. Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna koje su izazov i za najiskusnije ronioce.

 

Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Krupajsko vrelo

*Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило

Legenda o vrelu

Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago. Čak se i veruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog meštani ne smeju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.

Krupajska reka, Krupajsko vrelo

*Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article