KAKO DO POSLA U ŠVAJCARSKOJ: Prednost imaju građani EU, osim kada su u pitanju dva zanimanja

Sa najmanje dve godine radnog iskustva i znanjem nemačkog ili francuskog jezika, građani Srbije mogu da konkurišu za bilo koji posao u Švajcarskoj.

Ipak, u konkurenciji sa građanima EU najveće šanse za zaposlenje imaće oni čije je zanimanje deficitarno - lekari i informatičari. Prosečna neto mesečna plata po stanovniku u Švajcarskoj iznosi oko 5.300 evra.

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 8.061.516

Površina: 41,277 kilometara kvadratnih

BDP: 84.815 po glavi stanovnika

Valuta: švajcarski franak

Najveći gradovi: Cirih, Ženeva, Bazel, Bern, Lozana, Lucern, Sent Galen

Udaljenost od Srbije: 1.094 kilometara

 

Koji su poslovi traženi i kolike su plate

Nezaposleni van Evropske unije imaju mnogo manje šanse da nađu posao u Švajcarskoj u odnosu na građane Evropske unije, pošto posao mogu dobiti samo visokokvalifikovani radnici, i to samo u slučaju da poslodavac dokaže da nije mogao da nađe radnika među građanima Švajcarske, odnosno Evropske unije. Kvalifikacije i iskustva stečena u Srbiji trebalo bi da prođu proces ekvivalencije sa švajcarskim nivoom znanja.

Medicinske sestre oko 5.000
Lekari od 8.500
Mašinski inženjeri oko 7.150
Električari oko 5.050
Vozači oko 4.300
Finansijski stručnjaci oko 9.150
Kuvari, konobari oko 4.300
Frizeri oko 3.700

(zarade su izražene u evrima)

Potrebna znanja i diplome

Ovde možete da podnesete zahteve za ekvivalenciju diploma univerziteta, diploma univerziteta za tehnološke nauke, za nastavnike.

Većina stanovništva živi u nemačkom govornom području Švajcarske. Oko 70 odsto stanovništva govori nemački. Poznavanje jezika predstavlja neophodan uslov da biste se dobro uklopili u švajcarsko društvo.

Dokumenta potrebna za vizu

Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom. Podnošenje zahteva se plaća 36 evra u gotovini, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen. Iz zemalja van EU na tržište rada u Švajcarskoj prihvata se ograničen broj radnika, isključivo ako su njihove veštine hitno potrebne i ako su dobro kvalifikovani. Poslodavac podnosi relevantna dokumenta i zahtev kantonalnoj službi zapošljavanja. Zavisno od slučaja ili kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se moraju podneti agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje. Ako uspete da pronađete poslodavca koji je spreman da prođe kroz ovaj poces, za dobijanje radne vize potrebno vam je još nekoliko meseci.

 

Korisni linkovi

Švajcarska ambasada se u Beogradu nalazi na adresi Bulevar oslobođenja 4. Broj telefona ambasade 011/ 306-5815, a radno vreme je od ponedeljka do četvrtka od osam do 12 sati. Sve korisne savete i odgovore na pitanja o odlasku u Švajcarsku možete videti na ovom sajtu. Na portalu za traženje posla takođe ćete naći listu poslova koji su traženi u ovoj zemlji. Na sajtu "Jobwinner" kao i na portalu "Topjobs" imaćete na uvid slobodna radna mesta, dok će vam Savezno ministarstvo za migraciju (www.fom.admin.ch) pružiti sve neophodne informacije o odlasku u ovu zemlju.

Ispovest: Plate su među najvećima u Evropi

Lav Odorović, ekonomista

Foto: Blic / RAS SrbijaLav Odorović, ekonomista

Da li je teško naći posao u Švajcarskoj?

- Teško je našim građanima, jer firme sve teže mogu da obezbede radne dozvole za radnike van EU. Građani EU su izjednačeni sa Švajcarcima u svakom pogledu. Za dozvolu firma mora da dokaže da na celom radnom tržištu EU nije uspela da nađe odgovarajući profil. Nezaposlenost je blizu optimalne. Sva zanimanja su tražena ako se poseduje relevantno iskustvo (najmanje dve godine) i znanje nemačkog, manje francuskog i još manje italijanskog.

U Švajcarskoj se govori varijantom nemačkog koja se toliko razlikuje, da i osobama sa naprednim znanjem nemačkog stvara glavobolje.

Za neka zanimanja je i engleski dovoljan (naučni rad, finansije i slično).

 

Koja zanimanja su najtraženija?

- Naučni radnici, lekari, informatičari i sve zanatlije koji su deficitarni. Početne plate su verovatno među najvećima u Evropi i za nekog ko je završio master, kreću se od 80.000 švajcarskih franaka godišnje pa do 95.000 bruto, odnosno od pet do sedam hiljada neto mesečno. Godišnja plata može da pređe i 150.000 za nekoga sa deset godina radnog iskustva. Prodavačica u supermarketu zarađuje oko 3.700 neto mesečno. Deo bruto primanja ide na porez, osiguranja i penziju, koja se po odlasku iz zemlje može podići. Zdravstveno osiguranje je privatno i samostalno se plaća od 200 do 500 franaka mesečno u zavisnosti od paketa i godina.

Planirate li da se vratite u Srbiju?

Imao sam sreću da još tokom master studija radim na praksi u "Simensu", što mi je kasnije omogućilo da dobijem stalan posao u njihovoj centrali za Evropu u "Building Technologiesu". Posao je jako zanimljiv, izazovan i uključuje putovanja po Evropi, a moje odeljenje je zaduženo za internu optimizaciju poslovanja. Želim da steknem znanje i iskustvo do koga bih u Srbiji mnogo teže došao, pa da se potom vratim. Mnogi naši ljudi u Švajcarskoj ne razmišljaju tako.

(Izvor: Blic.rs)

Share this article