Ko sme da vam uzme ličnu kartu, a ko ne: I da li stvarno morate da je pokažete kontrolorima u autobusu

Lična karta je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vreme, a to u stvari ne treba da radimo.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ističe za Telegraf.rs da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg Zakona to radi.

On podseća da samo policaja ima pravo da nas legitimiše, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

– Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše – ističe Šabić za naš portal.

 

Poverenik je danas na konferenciji za novinare predstavio novi model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji bi trebalo da bude prosleđen Vladi Srbije čim se formira. Ove, i druge stavke, deo su novog Zakona. 

On objašnjava da postoje situacije u kojima će nam neko sa razlogom tražiti ličnu kartu, kao što je, na primer, ulazak u neku zgradu.

– Ali, jedna stvar je identifikacija, da se izvrši uvid i utvrde da ste to vi, a druga je situacija da ostavite ličnu kartu ili fotokopiju tog dokumenta što je nedopustivo pod bilo kojim okolnostima.

– Tako nešto nije dozvoljeno samo osim ako je to eksplicitno propisano zakonom. Dakle, niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu. Da utvrdi indentitet da, zadržavanje, fotokopiranje, skeniranje, ne – kaže Šabić i dodaje da je fotokopiranje ovog dokumenta dozvoljeno po Zakonu o sprečavanju pranja novca, i zarad njega se najčešće to i radi.

Prema njegovim rečima, jedan režim bi trebalo da postoji u svim javnim zgradama:

– Svojevremeno je ministar unutrašnjih poslova je poslao dopis svim zgradama koje MUP obezbeđuje da ne zadržavaju lične karte, i oni to više ne čine. Dakle, ni pod kakvim okolnostima ne smeju da vam zadrže ličnu kartu.

Šabić je još jednom ponovio da ne postoj zakonska odredba koja kontrolore u gradskom prevozu ovlašćuje da legitimišu građane, te da samim tim oni nisu dužni da ih im pokažu.

 

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

 *Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Na pitanje, kome građani mogu da se žale na one koji insistiraju da ih legitimišu, objašnjava:

– To više nije obrada podataka ličnosti. Ali, ukoliko vam neko zbog toga što niste dali ličnu kartu uskrati pravo na kupovinu ili uslugu, to čini bez osnova u zakonu,to je posao za inspekcije koje se bave zaštitom potrošača, prava klijenata…

(Izvor: telegraf.rs / Lj. R.)

Share this article