"Kod mene kupuju ti što su me gledali s visine": Deda Mileta nema dana staža, a stvorio je bogatstvo

Deda Mileta Ivanković (83) iz novovaroškog sela Ljepojevići nikada nije bio zaposlen u firmi, bez dana radnog staža uspeo je sa svojih deset prstiju da stvori jedno od bogatijih domaćinstava u ovom kraju. Gaji 70 goveda, 25 krava, bikove, junice a krompir obrađuje na površini od 10 hektara. O kvalitetu kajmaka i sira koje ova porodica proizvodi nadaleko se čulo, piše Infoliga.rs.

- Živim život seljaka i na to sam ponosan. Nekada je bilo "seljače goljo", a sada je čini mi se obrnuto. Ti što su nas gledali sa visine kupuju kajmak i sir u gramima. Seljak u čabricama. Ja sam pošteno radio čitavog života i stvorio sam, ne mogu da se žalim. Imam dva sina, vredni su, dobar osnov imaju da nastave sa poslom. Nisam školovan, sa četiri završena razreda ne umem baš književno da se izražavam, ali me nije sramota. To treba da se stide ovi sa fakultetom, kada uprte diplomu, a nemaju pojma šta će da kažu i urade u životu - kaže deda Mileta.

 

Ekipa Info Lige dedu Mileta zatekla je na planini Javor, pokraj novootvorene crkve posvećene stradalim junacima u Prvom srpsko turskom ratu (u narodu poznat kao Javorski rat). Pričao je posetiocima o Kalipoljskoj bitci, majoru Iliću, hrabrim junacima koji su život dali za našu otadžbinu.

Deka Mileta Ivanković

 *Crkva na Javoru, Foto: Infoliga.rs

- Otvorim crkvu kada nam paroh nije tu, pričam sa ljudima. Čovek sam otvorenog srca koji voli narod. U kuću sam primio svakoga, od malog deteta do predsednika i državnika. Evo, 83. godina mi je i ne mogu da se požalim na bilo šta. Imam samo jednu želju koja mi je do sada ostala neispunjena a nadam se da ću i to dočekati za života - priča deda Mileta.

(Izvor: telegraf.rs / infoliga.rs)

Share this article