Krv daje - 40 godina:Verujem da mojim venama teče mladalačka krv

Kruševljanin Dragan Stojković spasao brojne živote sa 150 dobrovoljnih akcija. Plemenit poziv nasledio od pokojnog oca Miodraga, a preneo na sinove.

KRUŠEVLjANIN Dragan Stojković ovih dana je dao krv 150. put! U proteklih 40 godina samo je četiri puta propustio da bude dobrovoljni davalac, ali i taj "propust" došao je zbog molbi lekara da odloži plemenit korak zbog potreba brojnih pacijenata. Jer, Stojkovićeva A negativna krvna grupa veoma je tražena.

Diplomirani ekonomista i bivši stručnjak "Trajala" smatra da je najmanje što može da učini, da da krv koja drugima može da spase život. A krv Dragana Stojkovića, koga prijatelji zovu Mance, zaista je spasla mnoge.

- Ne znam ni sam koliko sam puta dao krv po pozivu ili van Kruševca - svedoči za "Novosti" Dragan, posle akcije koja je organizovana u MZ Lazarica. 

- Dešavalo se da me probude u po noći ili da nekome hitno treba krv zbog operacije ili lečenja. Sa brojnim ljudima koji su primili moju krv postao sam doživotni prijatelj.

Seća se Dragan kako je pre 10 godina bolesniku sa dijagnozom leukemije doslovce produžio život davanjem trombocita. Kompleksnija intervencija od klasičnog davanja krvi odigrala se u Beogradu.

- Bilo je tu dramatičnih situacija kada hitno mora da se pomogne, nikada nisam odbio poziv u pomoć - priseća se naš sagovornik. 

- Nas sa negativnim krvnim grupama često drže u rezervi, pa se tako i dogodila ta mala pauza od četiri puta kako nisam dao krv. Svake godine davao sam inače koliko jedan zdrav muškarac i sme, tačno četiri puta. 

Tvrdim da sam zdraviji zbog davalaštva, jer je poznato da crvena krvna zrnca traju toliko koliko i preporučena pauza između davanja, tri za muškarce i četiri meseca za žene. 

Tako da verujem da mojim venama teče mladalačka krv. A zdravlju pomažu i sportske aktivnosti. Redovno igram košarku, fudbal, biciklom pređem i po 30 kilometara u gradu, pešačim, volim prirodu. Osećam se uvek kao da sam 10 godina mlađi.

A dobrovoljno davalaštvo krvi "ušlo je u krv" Draganu Stojkoviću od malih nogu. Otac Miodrag bio je za života veliki humanista. Plemenitu praksu nastavio je sin, koji je, opet, humanosti naučio sinove Aleksandra (32) i Nenada (30). I supruga Radmila davalac je krvi. Draganov sin Aleksandar se takođe pojavio sa ocem u MZ Lazarica. Ponosan je na porodičnu tradiciju.

POMOĆ ZA ONE KOJI POMAŽU

- MISLIM da bi makar na lokalu trebalo da se malo pomogne dobrovoljnim davaocima, možda besplatna karta za prevoz, sezonski ulaz na bazen, da ne čekaju u redovima kod lekara - smatra Dragan Stojković. - Ipak i kada su ukinute povlastice dobrovoljnim davaocima nisam ni pomislio da odustanem od tog poziva.

KutakNet

 

Share this article