Lekari su bili izričiti da mu transplatacija nije potrebna, ali Miloš je ipak dobio NOVO SRCE, jer mu je staro stalo ČETIRI PUTA

Mladi naučnik Miloš Nikoliću (31), kome je urađena transplantacija srca u AKH klinici u Beču iako su naši lekari rekli da mu intervencija uopšte nije potrebna, nakon dve godine boravka u Austriji vratio se u Srbiju.

Za "Blic" kaže da su mu osećanja pomešana - srećan je, ali u isto vreme i uplašen, jer ne zna šta ga čeka.

Milošu je 27. oktobra 2016. urađena transplantacija srca u AKH klinici u Beču, a naši lekari su samo godinu dana ranije bili izričiti da mu ona uopšte nije potrebna.

Skoro dve godine, Miloš i njegova majka bili su u Beču, gde su prvo u čuvenoj AKH klinici potražili drugo mišljenje, a kasnije i ostali jer je ustanovljeno da mu je hitno potrebno novo srce.

 

S obzirom na to da je srpski državljanin, u jednom trenutku skinut je i sa liste čekanja, pa preko Eurotransplanta nije mogao da dobije srce, ali se nakon svega toga uključilo i Ministarstvo zdravlja, koje je dalo garanciju da će neko platiti njegov celokupan tretman, pa je mogao da nastavi lečenje.

Vodi se kao pacijent koji je na "svoju ruku otišao na lečenje"

- Mogu samo da se zahvalim svim ljudima koji su mi pomogli, jer bez njih danas možda ne bi ni bio živ, ne bih se vratio kući. Definitivno sam srećan što sam se vratio posle 22 meseca, ali sam i uplašen, jer nakon svega što mi se izdešavalo, ne mogu da se osećam prijatno. I dalje se vodim kao pacijent koji je na svoju ruku otišao na lečenje u inostranstvu. Tako me vidi Republički fond za zdravstveno osiguranje. Bolovanje mi je prekinuto i već dugo ne dobijam novac. Čak su hteli da me pošalju i u prevremenu invalidsku penziju, pa je u zadnjem momentu sve stopirano. Sve to se dešavalo, a ja sam svim institucijama redovno slao dokumentaciju iz bolnice - kaže Miloš na početku razgovora.

Miloš u bečkoj bolnici dok je čekao na novo srce
Foto: Privatna arhivaMiloš u bečkoj bolnici dok je čekao na novo srce

Priča da još nailazi na zatvorena vrata, zbog problema koji su se dešavali u prošlosti, koji još nisu razrešeni.

 

Imam lekove samo za sedam dana

- U Srbiju sam došao sa zalihama lekova za sedam dana. U Beču su mi ih poklonili i ja sad pod hitno moram da ih nabavim. Ne smem nijedan dan da ih ne popijem. U Leskovcu su mi rekli da oni ne mogu da mi propišu te lekove, koji su inače skupi. Ne znam da li će biti potrebno samo da se pojavim u Centar za transplantaciju kako bi se problem sa terapijom rešio - pita se Miloš.

Kaže i da je u AKH bolnici ostao dug od oko 10 hiljada evra, koji nije imao da plati. S obzirom da naša zemlja ima sklopljen sporazum sa AKH klinikom, to bi trebalo da izmiri RFZO.

Nakon transplatacije
Foto: Miloš Nikolić / FacebookNakon transplatacije

- Obavestio sam Ministarstvo zdravlja da imam dug, koji treba da se plati. Već su me i iz bolnice opominjali i strah me je da neću moći tamo da idem na kontrole ukoliko se taj dug ne plati - kaže Miloš. 

Ministarstvo: Upoznati smo sa slučajem, problem birokratija

U Ministarstvu zdravlja za "Blic" kažu da su upoznati sa Miloševim problemima, ali da zbog birokratije nisu mogli brže da reše.

Miloš je u žižu javnosti dospeo kada je Miljko Ristić, tada koordinator za transplantaciju i bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS), javno pozvao da se obustavi akcija prikupljanja pomoći za mladića, uz tvrdnju da on nije kandidat za transplantaciju i da može sasvim normalno da živi. Nakon toga Miloš i njegova majka Nada otputovali su 27. januara 2016. godine u Beč kako bi čuli drugo mišljenje. Međutim, čim je primljen u AKH kliniku, Milošu je stalo srce, čak četiri puta.

U izveštaju AKH klinike pisalo je da on ima veliku potrebu za srčanom transplantacijom. Stavili su ga 28. januara na listu za transplantaciju, ali je ubrzo skinut jer, kako je navedeno, "sa srpskim državljanstvom listing preko Eurotransplanta nije moguć".

I pored toga, dr Ristić, tada koordinator za transplantaciju u KCS, javno je istupio i izričit bio u tome da Miloš nije kandidat za transplantaciju srca. Još je rekao da mladi naučnik može normalno da živi i da bi bila velika bruka da je otišao u neki evropski centar na lečenje. Sve to je izjavljivao, iako Miloš nikada nije bio njegov pacijent.

(Izvor: blic.rs / Sonja Todorović)

 

Share this article