LUTKA SA NASLOVNE ZA VOLANOM: Zgodna Srpkinja u GRADU IZ BAJKE vozi autobus

Srpkinja Snežana Krnjajac, koja vozi autobus u Lincu, austrijskom gradu iz bajke, fotografisana je nedavno za naslovnu stranu gradskih novina, posle opaske njenog šefa „da u firmi ima zgodnu ženu za volanom“!

Naša zemljakinja kaže da je prvo konkurisala za vozača tramvaja, ali da su sva mesta bila popunjena, pa je prihvatila ponudu da vozi autobus. 

 

- Živim u Lincu sa porodicom već 10 godina. Poznanik koji vozi autobus mi je rekao da je upravljanje tramvajem mnogo lakše, ali je previše stresno u odnosu na autobus. Sačekala sam da deca malo porastu i poslala CV u gradsku firmu, koja je akcionarsko društvo i brine o gradskom saobraćaju, struji, vodi, bazenima, održavanju čistoće i grejanju. Prijavila sam se za tramvaj i autobus, pa šta bude. Odmah su mi rekli da za tramvaj nema mesta, ali da mogu odmah da počnem sa obukom za autobus! Obavila sam psihološke testove i zdravstvene kontrole, a obuku i izdavanje vozačke dozvole je platila firma. Potpisala sam ugovor da ću narednih pet godina ostati u firmi, jer u protivnom moram da nadoknadim troškove obuke - priča Snežana Krnjajac i ističe da nije jedina žena u firmi.

snežana krnjajac

Godinu dana unapred zna svoj raspored vožnje Snežana Krnjajac, Foto: privatna arhiva

- Kolege su mi super! Svi su me prihvatili. Nisam jedina žena, ima nas desetak. Dve su mlađe od mene, a ostale su starije, ali sam jedina iz Srbije. Izabrali su me za fotografisanje kada je moj šef rekao da ima zgodnu ženu koja vozi autobus. Fotograf je rekao da će biti nekoliko slika zbog novog autobusa, ali nisam imala pojma da ću biti na naslovnoj strani - iskrena je naša zemljakinja i dodaje da još izaziva pažnju putnika. 

 

- Muškarci ponekad bukvalno zinu, jer ne očekuju plavušu za volanom, ali sam navikla na to. Žene mi uglavnom daju podršku i govore: „Bravo! Svaka čast!" Uglavnom dobijam pohvale od penzionera, koji kažu „da se vidi razlika kad vozi žena“. Prilično sam osetljiva na mame i decu i uglavnom stanem i sačekam kad vidim da neko trči, pogotovo ujutru, kad ljudi žure na posao. Kolege koje godinama voze to više ne rade, jer su oguglali na sve - kaže popularna plavuša. 

Ona voli svoj posao i nije joj teško da ustane u četiri ujutru.

- Dnevno radim od šest do devet sati. Ako radim jutarnju smenu, počinjem između pet i šest ujutru i gotova sam do 13 sati. Imam zakonski propisane pauze od pola sata do sat i po, zavisno od toga koliko vozim. Imam aplikaciju na telefonu i godinu dana unapred tačno znam svoj raspored. Svakog dana menjam linije, a ponekad u toku smene promenim po dve tri linije. Neke linije su prilično dugačke, jedna, recimo, traje 100 minuta! Jedan od razloga što volim ovaj posao jeste što je veoma dobro plaćen. Ceo dan sam u pokretu, vidim dosta ljudi.

snežana krnjajac

 

*Fotografisana za naslovnu stranu gradskih novina Snežana Krnjajac, Foto: privatna arhiva

Uniforma mi mnogo znači, jer uopšte ne razmišljam šta ću ujutru da obučem. Spremna za pola sata! Ovo je, po mom mišljenju, super posao za ženu, jer sam kod kuće pre nego što deca stignu iz škole i imam vremena za sve. U nekoj kancelariji ili prodavnici bih radila do pet po podne. Mužu ponekad bude krivo što moram ranije u krevet, ali se ne buni - uz osmeh navodi Snežana Krnjajac.

Naslušala se razgovora o seksu

Naša šarmantna sagovornica otkriva da se u autobusu naslušala svakojakih razgovora. - Naš narod, sa područja bivše Jugoslavije, ne razmišlja da li ih ja razumem kad pored mene pričaju telefonom. Uglavnom slušam žene kako se žale na muževe i pričaju kada su imale seks! U autobusu se skroz isključe i misle da ih niko ne čuje, a to ponekad bude mnogo smešno - kaže Snažana Krnjajac.

(Izvor: Alo.rs / AUTOR: Snežana Dž. Stojanović)

Share this article