Milan (8) iz Bora nagazio na otrovnu morsku ribu u Paraliji, urlao je od bolova (FOTO)

Otrovna riba "dragon fish" ili takozvani morski zmaj mogla je da izazove ozbiljnije probleme dečaku Milanu Levkiću (8) iz Bora, koji je na letovanju u Paraliji u Grčkoj slučajno zgazio tek što je ušao u more.

Ova riba, koju Grci zovu "drakena" i koja inače živi u većim dubinama, ovog puta našla se u plićaku, a karakteristična je po tome što se skriva u pesku, pa je gotovo nemoguće primetiti je po ulasku u vodu.

 

- To se desilo poslednjeg dana našeg letovanja i to sat i po vremena pre polaska nazada u Srbiju - počinje priču Vesna Velinovski, Milanova majka i dodaje:

- Samo što smo ušli u vodu, Milan je počeo da plače jer ga užasno boli noga. Pomislila sam da je možda zgazio neku školjku, jer krvi gotovo da nije bilo uopšte, samo se videla crvena tačkica na nozi - priča Vesna.

greater weever, morski zmaj

 *Foto:: Shutterstock

Njih dvoje otišli su do obližnjeg tuša, a tada je Vesna primetila beli krug i dve zelene tačkice na Milanovoj nozi, skoro kao ujed zmije. Spasiocim je rekao da moraju kod lekara.

- Mogao je jedva da stane na petu, s obzirom na to da je ubod bio na stopalu ispod palca. Pokušavao je po malo da hoda, malo sam ga u rukama nosila, ali veći deo puta na leđima. Sve vreme nije prestajao da jauče od bolova - priča Vesna.

Po dolasku kod lekara, doktori su odmah znali da je reč o ovoj otrovnoj ribi. Gotovo da su stigli u zadnji čas.

- Prokuvali su vodu, sipali u lavor a onda kazali da tu drži nogu. Milan je ubrzo prestao da plače. Za pola sata potpuno je splasnuo otok, a onda je popio i lek. Rekli su nam da još 2, 3 dana držimo nogu u toploj vodi i da pije lek još nedelju dana - prepričava majka.

Ono što je moglo da bude opasno je to da 15 minuta do pola sata nakon uboda ove ribe može da nastupi gušenje, ali je srećom dečak na vreme dobio lekarsku pomoć.

 

SPAS U TOPLOJ VODI

Ona ističe da je spas u toploj vodi ili toplom kamenu jer je otrov koji ispušta "dragon fish" termolabilan.

- Žalio se još nedelju dana da ga boli to mesto na nozi, naročito na dodir, ali je bez problema hodao. Sada kada smo se malo raspitali o tome, kažu da su to zaista jaki i nepodnošljivi bolovi i mogu misliti šta je sve osetio dok nismo stigli kod lekara - dodaje Velinovski.

Vesna priča da joj je i gazda vile u kojoj je boravila sa sinom, ispričao svoje iskustvo sa ovom otrovnom ribom.

- Rekao nam je da se pre mnogo godina i njemu desila slična situacija. Tada je ronio u moru, kada je rukom dotakao "dragon fish" . Od bolova, ruka mu je ostala savijena u pesnici sve do odlaska kod lekara - dodaje Vesna.

Iako je doživeo jako opasno i loše iskustvo, Milana to nije preterano obeshrabrilo, i jedva čeka sledeću godinu i odlazak na letovanje.

(Izvor: blic.rs)

Share this article