Mladić iz Zadra koji je prepravio grafit "ubi Srbina" poslao SNAŽNU PORUKU: "Nisu autorima problem ni Srbi, ni ustaše, ni partizani"

Jure Zubčić (28) iz Zadra javnosti je postao poznat krajem prošle godine kada je objavio fotografiju ustaškog grafita "Ubi Srbina", koji je prepravio u "Ljubi Srbina", zbog čega je protiv njega čak i podneta krivična prijava za "uništavanje tuđe imovine", ali to ga nije sprečilo da nastavi da se bori protiv šovinizma, te je ovu "intervenciju" ponovio.

 

- Da, opet sam prepravio grafit. Ide li vam to na živce? E pa baš mi je drago. Mislite da nište drugo ni ne znam? E pa baš mi je drago. Mislite da sam budala što se izlažem realnoj opasnosti? E pa baš mi je drago da tako mislite. Jer dok god sam vam ja problem... Dok god vam ja idem na živce. Dok god mene smatrate ludakom radi prepravljanja grafita. Dotad naše društvo ima problem. Jer ne idu vam na živce naši sugrađani koji anonimno pišu ove grafite!? O njima ništa? Nisu vam izazvali reakciju? Oni vas ne živciraju? - napisao je juče Jure na Tviteru.

On je u nizu ispisao još nekoliko poruka, nakon što je na svom profilu podelio sliku još jednog ksenofobrnog grafita koje je prepravio. Na ovom je dopisao tri slova, pa sada na grafitu stoji "Poljubi Srbina".

- Oni nisu problem? Zapitajte se ko vas i zašto vas živcira. I da, slobodno ponovno svedite priču na rat, na ustaše, na partizane. Nisu autorima problem ni Srbi, ni ustaše, ni partizani. Oni su sami sebi problem.

 

- Koja je to bolesna zadovoljština kad napišeš grafit koja poziva na ubijanje bilo koga? Što sve u životu možeš korisnog za sebe da napraviš i za svoju okolinu, a ti se odlučiš pozivati na ubijanje? Shvataš li, autoru, da te pune mržnjom, da se ne baviš svojim životom? Šta će ti doneti mržnja prema bilo kojoj nacionalnosti? Bolji posao? Bolje obrazovanje? Bolje zdravstvo?

- Ajmo sad dogovor, svi u svom okruženju poljubite Srpkinju ili Srbina. I nemojte mi s tim Srbi su ovakvi, Hrvati su onakvi. Među svima ima ljudi i onih koji to nisu - zaključio je on.

Krivična prijava

Podsetimo, mesec dana nakon što su objavljene slike prve intervencije, u januaru, saznalo se i da je protiv mladića podneta prijava zbog "uništavanja tuđe imovine"!

- Podnetna je krivična prijava protiv mene zbog uništavanja tuđe imovine zbog dopisanog slova ''Lj'', te sam danas povodom toga bio u policiji na razgovoru. Priznajem da sam dopisao slovo Lj, ali ne smatram da sam uništio tuđu imovinu, već upravo suprotno, popravio sam je - napisao je Zubčić tada na svom Fejsbuk profilu.

Istovremeno, on je pozvao osobu koja ga je prijavila anonimno da to uradi punim imenom i prezimenom i zapitao se da li je to isto uradio i protiv onoga ko je napisao prvobitni grafit.

- Prvo što sam pomislio kad sam video grafit je isto što i pomislim svaki put kad vidim takve grafite. Uvek imam potrebu da reagujem na bilo kakav oblik ksenofobije u javnom prostoru. Odlučio sam da "ispravim" grafit jer smatram da svi odgovorni građani treba da kažu "dosta je" govoru mržnje. Svako u skladu sa svojim mogućnostima, svako koliko može - istakao je on svojevremeno, naglasivši da "ne trpi govor mržnje".

(Izvor: blic.rs)

Share this article