Mnogo rada i ulaganja, ali i dobra zarada

Miodrag Jovičič jedan je od većih voćara u smederevskom kraju.

On ima zasade koji se prostiru na oko 80 ha. Najveći deo voćnjaka pokriven je protivgradnim mrežama. Deo koji nije bio zaštićen, u maju je pretrpeo ozbiljnu štetuod grada. Na pojedinim delovima šteta je bila i do 80 %, pa ta jabuka neće ući u prvu klasu. Da nevolja bude veća, voćnjak nije ni bio osiguran.

Rod jabuke 70-80 t/ha

Sva jabuka iz Jovičićevog voćnjaka ušla je u prvu klasu. Prosečan rod po hektaru iznosio je 70-80 tona. Sortiment je šarenolik, tako da se u njegovom voćnjaku beru jabuke od najranijih pa do kasnih sorti. Ukupan rod ide na tržište Rusije. Ovakav moderan zasad podrazumeva primenu kompletne pomotehnike. Gotovo cela površina se navodnjava iz tri bunara što rezultira boljim kvantitetom i kvalitetom jabuke.

U Rusiju izvezeno 50.000 tona voća

Direktor PSS u Smederevu Boban Petrović kaže da u ovom kraju ima sve više ozbiljnih voćara poput Jovičića. Samo u 2015. godini odavde je na rusko tržište izvezeno preko 50.000 tona voća. Podizanje modernih zasada doneće više plodova prve klase, ali i veću zaradu voćarima. O planovima i izazovima s kojima se suočavaju smederevski voćari saznajte više u video prilogu:

(Izvor: Agroklub.rs)

Share this article