"MOG BATE VIŠE NEMA, VODA GA JE ODNELA" Celo selo tešilo malog Viktora čiji se brat udavio u Rzavu

Šestogodišnjem Viktoru Karišiku iz Arilja, koji je gledao kako mu nabujali Rzav odnosi brata, otac i majka nisu rekli da njegovog Boška više nema - sam je progovorio o tugi.

Boško (5) se u subotu utopio u Rzavu kada je sa svojim ujakom Vladimirom i starijim bratom šetao u parku pored reke, i upao u vodu. Koji sekund kasnije, pred očima ujaka i tek godinu starijeg brata, dečaka je ponela reka. Njegovo telo Rzav je odneo dva kilometra naniže u reku Moravicu, gde je i pronađeno, a pokušaj da se dečak reanimira bio je bezuspešan.

 

- Moraćemo, ni sam ne znam kako, da kažemo Viktoru da Boška više nema. A bili su vezani kao pupčanom vrpcom - pričao nam je u nedelju, uoči sahrane, otac Aleksandar Karišik.

O onome što su tajili od njega, Viktor je sam progovorio. Bili su dovoljni mudroj glavici oni trenuci na obali Rzava, dok je posmatrao kako mu brat nestaje u virovima, da razume. Viktor je od subote do juče bio kod prijatelja. Porodica ga je sklonila od kuće na neko vreme. Čekali su majka Vesna i otac Aleksandar da prođe gužva i pogodan trenutak da mu saopšte istinu.

- U ponedeljak ga je dovela prijateljica. Pred kućom je bilo puno ljudi, a on, primetivši ih, pitao je "Jesu li svi došli zbog Bola"? Rekli smo mu: "Nije zbog njega, nego zbog tebe, nema te dva dana, pa došao narod da vidi šta je sa tobom". Znao je da ga lažemo. Seo je majci u krilo, pokušao nešto da joj kaže, ali nije progovorio. Kad su ljudi počeli da se razilaze, došao je meni u krilo da ga mazim. Opet se kanio nešto da kaže, naposletku i progovorio: "Tata, ja znam gde je Bole". Pitao sam: "Gde, sine?". Rekao je: "Njega je odnela voda, njega nema više". Nisam imao snage ništa da mu kažem - priča nam nesrećni otac.

 

Aleksandar Karišik je juče bio u vrtiću u koji su mu upisana deca. Vratio je iz ormarića Boškove stvari, Viktorove su ostale.

Zbog neplaćenih računa za boravak u vrtiću - a neizmireni su bili jer roditelji nisu imali odakle da plate - ova ustanova je ranije pretila da će izbaciti braću Karišik, ali iz Opštine Arilje stigao je nalog da se dug oprosti.

Mali Boško sahranjen je u nedelju u Arilju, gde je sa roditeljima i bratom živeo u teškoj nemaštini.

Porodica u teškoj situaciji

I tri dana posle tragedije Arilje priča o teškoj materijalnoj situaciji u kojoj živi Boškova porodica. Sa svih strana apeluju da im se pomogne da bi Viktor imao iole bolje detinjstvo.

- Pred Viktorom su najteži dani. Znamo da će se roditelji truditi da dete ne oskudeva ni u čemu, ali to što krvnički zarade otac i majka je nedovoljno i za osnovne potrepštine. Svaka, ama baš svaka pomoć je dobro došla - rekao nam je poznanik porodice.

(Izvor: blic.rs)

Share this article