Nemate pravo da budete vojno neutralni: BRITANCI NAPALI SRBE!

Posle usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti u parlamentu RS, oglasila se britanska ambasada u BiH koja tvrdi da da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nema nadležnosti da donosi odluke o spoljnoj i odbrambenoj politici.

Britanci su podsetili RS na sporazum jednoglasni zahtevom Predsedništva BiH iz 2009. godine, na Akcioni plan za članstvo u NATO, uz komentar da je ovaj segment BIH u rukama Sarajeva.

 

- Ta pitanja su isključiva nadležnost institucija na državnom nivou BiH, istaknuto je u njihovom odgovoru u vezi sa odlukom zastupnika u NSRS, koji su usvojili rezoluciju kojom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze - navodi se u saopštenju britanske ambasade.

Podsećanja radi, Narodnoj Skupštini Republike Srpske glasovima vladajuće većine usvojena u noći između 17. i 18. oktobra Rezoluciju u koja je navedeno da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. U dokumentu je precizirano i da je RS opredeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Britanci tvrde da Zakon o odbrani BiH obavezuje relevantne institucije da provedu aktivnosti neophodne za pristup NATO-u, kao i da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ostaje predana pružanju podrške evroatlantskim integracijama BiH, s ciljem njene dugoročne sigurnosti i stabilnosti, prenose bosanski mediji.

Opozicionari nisu prisustvovali zasedanju, nakon što im je predsednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović izrekao meru udaljenja sa skupštinskog zasedanja, jer su pištaljkama ometali rad sednice.

(Izvor: Sputnjik / Informer.rs)

Share this article