NEŠA LEPTIR Napisao je "Natašu" i "Umiru jeleni", a njegove poslednje reči nateraće vam suze na oči

Rok muzičar i frontmen grupe ''Poslednja igra leptira'' Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir preminuo je 12. februara 1990. godine, ali njegovi legendarni hitovi i dalje žive. Njegove numere i danas često možemo čuti i u brojnim muzičkim takmičenjima.

Neša Leptir ili Nenad Radulović rođen je u Beogradu 13. septembra 1959. godine. Kao mladić bavio se sportom, ali je ubrzo shvatio da devojke više vole muzičare, a i bilo mu je draže da provodi večeri sa društvom na obalama Dunava uz gitaru i vino.

"Bio je poseban od kada se rodio, sa nepunih pet godina imao je neki svoj svet, voleo je muziku i svaki ton, gde god nešto udari. Krasila ga je neiscrpna energija, radost, igra, a život mu je bio baš onakav kao što je i govorio: 'Savršeno organizovani haos'. Bio je veoma emotivna osoba i sve što je pisao zapravo su balade. Tek kasnije je pojedinim pesmama dodavao brže ritmove. Obožavao je da se druži, masovno su se okupljali na keju, živeli su uz gitare i vino... Veoma se plašio leptira! Molila sam ga, kumila, kupovala mu poklone, ali nikada nije smeo da mu priđe", rekla je njegova majka u jednom intervjuu, a prenosi "Prva.rs".

 

Voleo je društvo i činio je sve da se oni dobro osećaju.

"Osamdesetih godina se družio sa više od 80 ljudi, svi zajedno su odlazili na Savu i Dunav, donosili su i po šest ili sedam gitara, svako je imao neki svoj performans u to vreme, a sve je to rađeno samo za društvo i okolinu", objasnio je jednom prilikom njegov brat Željko Radulović.

Neša je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda "Poslednja igra leptira" 1979. godine.

Sve se spontano dešavalo, potekli su bukvalno iz naroda, nije ih projektovao neki menadžer, svirali su na ulici, voleli su da prave performanse na otvorenom, noću, ispred FDU-a...

Svoje nastupe voleo je da započne stihovima: "U mojoj gitari živi jedan leptir i mnogo je stvari koje nas vežu, kad dođu kiše i zima tuge i meni i njemu krila se stežu".

Njihov prvi album "Napokon ploča" pojavljuje se 1982. godine. Pesme "Nataša" i "Vrati se" postaju klasika jugoslovenske pop produkcije svih vremena. Bez ijednog plakata, bez reklame, grupa u roku od nekoliko meseci petnaest puta puni veliku salu Doma sindikata.

Tako počinje bajka i veliki uspon ove grupe.

 

Njegova majka je jednom ispričala: "Često je umeo da zaboravi gde je ostavio ključeve od stana, pa je tako jednom u Domu sindikata, pevajući 'Natašu', na stihu 'ostao je ključ od stana' uzviknuo: 'Ej, mama, ključ je kod komšinice'. Svi su počeli da se smeju, misleći da se radi o šaljivoj upadici, a ja pokrila rukama lice... Džep mu je uvek bio prazan, govorio je: 'Ma, biće para...', a onda je dolazio kod mene da mu dam dve crvene".

Druga ploča i hitovi "Dvadeset i dve", "Sličuge", "Hvala ti", stižu 1983. godine. Nakon trećeg albuma "Opet ploča - srce od meda" i četvrtog izdanja "Grudi moje balkanske" 1986. godine obeležili su hitovi "Umiru jeleni", "Grudi balkanske", "Taksi", "Krug"…

 

Peti album "Zajedno smo piškili u pesku" objavili su 1987. godine, a krajem 1989. godine Neša objavljuje solo album, parodiju na narodnjake "Niko nema što Piton imade" i postaje Slobodan Đorđević Piton.

To je bilo i poslednje što je uradio u svojoj jedinstvenoj karijerii, a onda se Leptir razboleo i umro od tumora.

Samo dan pred smrt na lekarskom receptu ostala je zapisana njegova rečenica koju i dan danas mnogi pamte: "Vreme sada stoji, pa o večnom mraku ne razmišljam. A, kad dođe vreme za putovanje, kupiću karte za dobra mesta".

Neša Leptir je zauvek odleteo 12. februara 1990. godine, a samo dvadeset minuta pre nego što će umreti, brat Željko ga je pitao kako je, na šta mu je Neša odgovorio: "Pa, ne mogu baš da igram fudbal".

Životi poznatnih ličnosti su po prirodi intrigantni, pa se nakon njegove smrti govorkalo da su uzrok smrti alkohol i droga.

Nešina majka se godinama trudila da demantuje priče koje su kružile, i pritom dodala: "Veoma mi je smetalo što se svašta pričalo, da je umro od droge, da je pio… A on je tek u 27. godini popio prvu čašicu… Imao je karcinom na levom testisu, koji je kasnije metastazirao i na mozak…", prenosi "Na dlanu".

(Izvor: 24sata.rs/Autor: N.Košak)

Share this article