Niški učenici osmislili zemljište koje zadržava vodu 15 DANA

Zemljište koje zadržava vodu i do 15 dana i sadrži sve potrebne materije koje hrane i štite biljku osmislili su đaci iz niške gimnazije "Bora Stanković" okupljeni oko učeničke kompanije "NutriensTerra".

Nesvakidašnji proizvod koji smanjuje vreme potrebno za uzgoj biljaka, ali i spasava domaćice i druge ljubitelje cveća od svakodnevnog zalivanja, doneo im je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije i šansu da se u maju u Beogradu bore za titulu nacionalnog šampiona.

 

- Gledali smo biljke u saksijama u školi. Zemljište je bilo istrošeno i suvo, pa su biljke morale svakodnevno da se zalivaju. Onda smo došli na ideju da malo poštedimo školske domare i napravimo smešu koja će omogućiti da zemljište ostane vlažno i do 15 dana a da istovremeno ima sve hranljive sastojke. Tako je nastao naš proizvod "hidrosoil" - objašnjava Aleksa Pešić, učenik trećeg razreda i finansijski direktor učeničke kompanije "NutriensTerra".

Umesto svakog dana, zalivanje na dve nedelje: Smeša koju su napravili pobednici

*Foto: PromoUmesto svakog dana, zalivanje na dve nedelje: Smeša koju su napravili pobednici 

Smeša koju su osmislili đaci sadrži hidrogel, veštačko đubrivo, mineral zeolit i humus u tačno određenim proporcijama.

- Hidrogel može da primi i do 100 odsto svoje težine vode i da ostane vlažan i do dve nedelje. Zeolit je tu da štiti koren biljke i da reguliše kiselost zemljišta, a veštačko đubrivo da ga hrani. I sve to je pomešano sa kvalitetnim humusom. Da bismo odredili tačne proporcije, konsultovali smo i agronoma sa kojim sarađujemo - objašnjava on.

Vlasotinčani izborili finale zdravim napicima

*Foto: PromoVlasotinčani izborili finale zdravim napicima

Primena ovakve smeše je višestruka - od domaćinstava pa sve do javnih površina, ali i oranica.

 

- Možete otići na odmor i da se ne brinete za biljke koje ostanu u stanu da li će imati dosta vlage. Takođe, biljke u žardinjerama i na javnim površinama ne moraju se svakodnevno zalivati tokom leta - kaže Pešić.

Đaci niške Ekonomske škole prave proizvode od lekovitog bilja

*Foto: PromoĐaci niške Ekonomske škole prave proizvode od lekovitog bilja

Učenik trećeg razreda Petar Milošević, direktor kompanije, kaže da se njihov proizvod može naručiti preko fejsbuk stranice "NutriensTerra" po ceni od 200 dinara za pakovanje od pet litara.

- Novac koji zaradimo prodajom uložićemo u dalja istraživanja i poboljšanja proizvoda. Videćemo šta još možemo dodati u njegov sastav da bi smeša bila još bolja za biljke - objašnjava Milošević. 

 

Profesorka geografije Ana Veljković, mentorka pobedničkog tima, kaže da već šest godina organizuju rad u učeničkim kompanijama.

- U 2015. godini naša kompanija bila je pobednik nacionalnog takmičenja, a prošle godine je jedna naša kompanija proglašena za najbolju IT kompaniju. Ove godine u finalnom takmičenju imaćemo dva predstavnika, jer se plasirala i kompanija "S-mass" na trećem mestu - kaže Veljkovićeva. Ona navodi da je u radu učeničkih kompanijama učestvuju učenici od prvog do četvrtog razreda i da na ovaj način oni stiču važna znanja koja im mogu i te kako koristiti.

- Oni imaju priliku da nauče kako da jednu ideju pretvore u realan proizvod. U učeničkim kompanijama đaci uče osnove poslovanja, marketinga, ali i lepog ponašanja - dodaje profesorka Veljković.

Sapun od bilja sa Stare planine

*Foto: Promo

Nišlije su dominirale na takmičenju koje realizuje organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji", uz podršku Ministarstva privrede i USAID-a, pošto je drugo mesto pripalo kompaniji "BiOrganic" koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu. Oni sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva.

Učenička kompanija "S-mass" iz Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim proizvodom od "pametne mase" koji razvija finu motoriku kod dece. Reč je o nesvakidašnjem proizvodu koji očvrsne kada se uzme u šaku, a koji je pretvara u tečnost kada se ispusti iz ruke.

U finale su se plasirale i "e-Whale" Tehničke škole "Rade Metalac" u Leskovcu s elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i "Little Bottle" koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu koji se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka.

 

(Izvor: Blic.rs)

Share this article