NISU KAMATAŠI, A DERU KOŽU: Uzmeš 500 evra, vratiš 1370 evra!

Slični su zelenašima, ali postoje pravila i sve je legalno.Kamate se u jednoj takvoj firmi kreću od 1, 5 odsto mesečno, plus provizija 13 posto.

Sve je više agencija koje, uz paprene kamate, nude kratkoročne pozamnice od 200, 300 i 500 evra, koje se isplaćuju u roku od samo nekoliko sati.

Tako na primer brza pozajmica od 500 evra košta i do 72 evra mesečno, a na godinu dana agenciji se vraća čak 1.370 evra.

 

Kredit od 500 evra uz rok otplate od tri meseca praktično košta dodatnih 217 evra. Manje pozamice još su skuplje. Kamata sa provizijom na takve kredite je i do 20 odsto mesečno, pa pozajmica od 200 evra na šest meseci košta ukupno 434 evra.

-Dajemo iznose od 500 evra, a pozajmice odobravamo istog dana. Uslov je potvrda o stalnom radnom odnosu ili penzioni ček. Zajam odbijamo od plate ili penzije na koju stavljamo administrativnu zabranu. Za iznose od 200 do 500 evra potreban je zalog, a prihvatamo samo zlato, račune i laptopove s računom ili garancijom. Potrebno je dostaviti i ugovor o radu, tri poslednja platna lista, potvrdu o zaposlenju i overenu administrativnu zalogu – rekli su u agenciji, naglašavajući da ovakve informacije ne daju telefonom i uz molbu da u njihove prostorije dođemo sa ličnom kartom i jednim računom za komunalije sa adresom na kojoj onaj koji pozamljuje, stanuje.

Ovakve firme najčešće odobravaju kredite građanima koji imaju dugove, kao što su neplaćeni računi za struju, druge komunalije ili minus u banci. U pojedinim slučajevima klijentima daju novac i za kupovinu robe. Sve pozajmice su kratkoročne i građani ih moraju vratiti u roku od godinu dana.

-Pomažu im jer se krediti daju brzo i lako. A takve pozajmice koštaju. Slični su zelenašima, ali se ipak razlikuju po tome što postoje pravila s kojima klijente unapred upoznaju i kojih se pridržavaju. Sve je legalno, kaže sagovornik za Blic.

 (Izvor: Srbijadanas)

Share this article