Nova medalja za Srbiju: Bronza za košarkašice!

Izabranice Marine Maljković u meču za treće mesto savladale Francusku sa 70:60 i tako ispisale istoriju

Košarkašice su popunile kolekciju medalja naših timova jednom bronzom koja ima sjaj kao zlato sa Evropskog prvenstva prošle godine. I ovoga puta su u poslednjoj borbi na turniru pale Francuskinje – 70:63 (18:10, 9:17, 28:15, 15:18), a naša ženska košarka je zablistala pod plamenom olimpijske baklje prvi put od srebra u Seulu 1988.

U prvom nastupu na Igrama posle skoro 30 godina pauze, naše košarkašice su stigle do odličja. Kao u Seulu, i muški i ženski košarkaški tim se domogao medalje.

Nedostatak mišića u gurkanju sa fizički dominantnijim rivalkama, naše dame nadoknadile su velikom borbenošću. Bile su neumorne, dosađivale su Francuskinjama kao roj pčela, a prve ubode njihovoj odbrani počela je da pravi Jelena Milovanović. Pet i po minuta su Srpkinje držale protivnika u šaci i nisu mu dopuštale da postigne poene iz igre. Danijel Pejdž je lupala blokade, a na drugoj strani je Milica Dabović trojkom donela plus deset.

Tada je selektorka Francuske pustila na parket Jakobu, koja je štrčala pod obručima kao njena drečava kosa. Naše su tada počele da gube bitke u skoku, a prednost se topila jer je podešavanje ruke prvih šutera Srbije predugo potrajalo. Žoanes je pred poluvreme vratila rezultatski egal, a Aman donela prvo vođstvo Francuskinjima.

Pejdž je trojkom u nastavku pokušala da prizove scenario sa finala prošlog EP u Budimpešti, a glavnu rolu je preuzela Sonja Petrović. Ukrala je dve lopte i ceo šou sredinom treće deonice, sama je u kontrama vukla Srbiju do povratka na dvocifrenu prednost. Ujedno je omađijala liniju za tri poena, iza koje su ka bronzi precizno pucale i Pejdž, Čađo... Sonja je trojkom donela plus 13 u 28. minutu, a hod Francuskinja u napadu postao je nesiguran, delovalo je da i one trče po parketu na visokim potpeticama kao njihova selektorka. Srpkinje su opet u pravi čas uključile odbranu na turbo pogon i nošene brzim nogama Tamare Radočaj krenule u završni juriš ka medalji.

Ni prednost od 15 poena koju je Pejdž donela trojkom nije garantovala miran san o bronzi, jer su Francuskinje kažnjavale svaku pospanost naših. Budno oko Radočajeve motrilo je na svaki pokušaj rivalki da se približe, a njena trojka tri minuta pre kraja vratila je Srbiju u sigurnu zonu. Onu koja im je omogućila da Marinu Maljković bace visoko u vazduh posle istorijske pobede.

 

(Izvor: novosti.rs)

Share this article