Novi incident Bakira Izetbegovića: "Srbi se moraju upitati – otkuda toliki broj zločinački orijentisanih pojedinaca među njima?"

Predsednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se povodom njegove izjave o Srbima u Dnevniku D Federalne televizije, koja je izazvala burne reakcije javnosti i političara iz Republike Srpske.

Poručio je da ,,nije neprijatelj srpskom narodu, ali jeste politici protiv BiH i Bošnjaka".

PROČITAJTE JOŠ HRVATSKI ISTORIČAR ZAPALIO JAVNOST: Srbi kao da nisu Sloveni! Jedini su državotvorni u Evropi i nisu im stvarali državu Germani

 

Na početku je rekao da je navikao da srbijanski i političari iz RS, kao i deo medija, namerno izvrću i pogrešno tumače njegove izjave, u pokušaju da ga predstave kao “neprijatelja srpskog naroda”.

– Očigledno će isto uraditi i sa mojim poslednjim pozivom da se prestane sa podrškom ksenofobnoj, šovinističkoj i retrogradnoj politici koju vodi Milorad Dodik, a koja je usmerena protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, ali i Srba koji ne podržavaju njegove stavove. Reakcije koje su usledile, imena osoba i način na koji reaguju, potvrđuju da sam rekao istinu – rekao je Izetbegović.

Istakao je da nije neprijatelj srpskom narodu, te da je odrastao sa Srbima, kao i da su neki od njegovih najboljih prijatelja i bliskih saradnika Srbi.

– Ne optužujem celi srpski narod za počinjene zločine i genocid. Za zločine su uvek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju upitati – otkuda toliki broj zločinački orentisanih pojedinaca među njima, zašto su im dopustili da urade ono što su neosporno uradili? Krajnje je vreme da se srpski narod suoči sa istinom. Jer, počinjeni zločini nisu bili pojedinačni i na nivou incidenata – naveo je između ostalog lider SDA u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da će nastaviti s pozivima da ,,prestanu podržavati one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe".

Share this article