NOVI NIKOLA TESLA Dejan Lukić (13) je uradio NEREALNU stvar! Svemirska agencija NASA sve učinila da dođe do njega

Snovi su ostvarivi samo ako u njih dovoljno veruješ i trudiš se da ih ispuniš, a dokaz za to je trinaestogodišnji Dejan Lukić iz Broda čiju je ideju o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čak NASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), koja će zajedno sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Dejan kaže da satelit koji će biti sekundarni teret, za sad postoji na papiru, odnosno digitalno.

“3D modeli, nacrti i software su bili najveća prepreka, jer po kriterijumima NASA-e sve mora biti profesionalno dokumentovano za javnost. Planiramo da nastavimo sa pravljenjem satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine”, pojasnio je ovaj talentovani dečak.

Kako kaže on, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet konekcija se bazira na CAT svetskom sistemu za internet do brzine od ~4000Gbit/s (500GB/s) i bez kašnjenja (internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada), dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama.

 

Na satelitu je radio od aprila 2019. godine

“Ideju za ovakav satelit sam imao još od 2016. godine (tada je imao 10 godina), ali tada nisam znao da postoji ‘NASA Launch Initiative program’ tek ove godine sam saznao da “NASA” mladima daje finansije za takve projekte. Radio sam na njemu od aprila 2019. godine, a u maju mi je pripomogao prijatelj Nikola Peulić, koji mi je pomogao i oko programiranja koda i otklanjanja grešaka, jer se glavni računar u satelitu sastoji od više od 400.000 linija koda.”

Čita Teslu, Edisona, Ajnštajna

“Informatički sam pismen, čitao sam mnogo od Nikole Tesle, Elona Muska, Tomasa Edisona i Alberta Ajnštajna, to mi je pripomoglo u ovome”, pojašnjava Dejan.

Ističe da je od džeparca odvajao za satelit, malo, po malo i zaista je bilo teško i naglašava da “NASA” planira da odvoji 45.000 dolara ako lansiranje bude uspešno.

“Imao sam malo sumnje u to, ali pored negativnih misli tu su i pozitivne. Mislio sam da će me izabrati jer ideja je inovativna jer u Zemljinoj orbiti postoji samo par satelita za brzi prenos podataka (mobilni prenosni podataka odnosno internet)”, kazao je on.

 

Prema njegovim rečima, satelit bi trebao da bude lansiran pomoću Falcon 9 ili Falcon Heavy rakete koju proizvodi SpaceX (prva kompanija koja je poslala privatnu raketu u svemir).

“Datum lansiranja je 25-30 maj 2020. Biće lansiran iz Floride sa istorične lansirne podloge 39A, na kojoj je bila lansirana Saturn 5 raketa koja je odvela ljude na naš prirodni satelit – Mesec. Satelit će biti lansiran u nisku Zemljinu orbitu na visinu od 480 km i inklinaciju od 54 stepeni”, kazao je on.

Napravio i hibridni raketni motor

“Takođe, nedavno sam pravio hibridni raketni motor, ali zbog ovog satelita sam prekinuo taj projekat. Svojim vršnjacima poručujem da treba da prate svoje snove i da pokušaju da realizuju iste, da vas ne obezhrabraju propali projekti, manjak finansijskih sredstava. Nekada je sasvim dovoljna i podrška jednog roditelja koju ja imam. Ono što volite, za to se i borite”, zaključio je Dejan.

(Izvor: alo.rs / banjaluka.com/ M. I. )

Share this article