NOVITET Srbija uvodi istopolne vanbračne zajednice!

Ono što važi za muškarca i ženu koji su u vanbračnoj zajednici, uskoro bi moglo da se primeni i na homoseksualne parove koji žive zajedno.

Naime, prednacrt Građanskog zakonika predviđa uvođenje istopolnih vanbračnih zajednica u Srbiju.

Gej partneri bi u tom slučaju imali ista prava kao i svi drugi koji žive vanbračno. Primera radi, nakon raskida bi morali da podele imovinu ili bi, recimo, imali pravo na izdržavanje, ukoliko nisu sposobni da rade.

 

Ovaj predlog iznesen je na poslednjem predstavljanju prednacrta Građanskog zakonika na Budvanskim pravničkim danima.

Jedna od autorki prednacrta Olga Cvejić Jančić navela je da nije moguće uvođenje braka za istopolne partnere, jer to nije u skladu sa Ustavom. Kako je objasnila, Ustav predviđa da se brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom. Tako bi priznavanje prava na sklapanje braka licima istog pola predstavljalo direktno kršenje Ustava.

LGBT, gej brak, gejevi sa decom, usvojena deca

 *Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Međutim, to nije slučaj i sa istopolnim vanbračnim zajednicama.

- Trećom verzijom Prednacrta je predviđeno priznavanje imovinskih prava koja proizilaze iz zajednice života dva lica istog pola, jer je predefinisana vanbračna zajednica - navela je Cvejić Jančić govoreći na Budvanskim pravničkim danima.

 

Advokat Ivan Simić, koji takođe prisusutvuje skupu u Budvi, kaže da je predlog o istopolnim vanbračnim zajednicama izazvao žestoku polemiku.

- Profesorka je kao ključni argument navela da ne možemo zatvarati oči na postojanje i potrebe tog kruga ljudi. To može biti stanovište za razmišljanje ali ne može biti ključni argument. Smatram da bi uvođenje istopolnih vanbračnih zajednica bilo otvaranje vrata za uvođenje drugih oblika istopolnih zajednica - ocenjuje Simić.

Da bi se, kaže, uvele istopolne vanbračne zajednice, moraju da budu uključeni svi činioci, počev od predstavnika crkve do predstavnika LGBT zajednice.

- Ne možete nekome prebaciti da je homofob ako insistirate na čvrstim obrazloženjima i tražite da se tako važne stvari za pravni poredak razmotre od strane svih releventanih činilaca - poručuje Simić.

Po najnovijoj definiciji, vanbračna zajednica je "trajnija zajednica života dva lica različitog ili istog pola (vanbračni drugovi) između kojih ne postoji bračna smetnja krvnog srodstva i nijedan od njih se ne nalazi ni u braku niti u zajednici života sa nekim drugim licem".

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article