Ocu je poslala poruku da više neće nositi hidžab, njegov odgovor ostavio je svet bez reči (FOTO)

Sedamnaestogodišnja Lamyaa iz Pennsylvanije godinama je doživljavala online zlostavljanje zbog nošenja hidžaba.

“Iskreno, kad ste Arapkinja i muslimanka u Americi, bezobrazne poruke i nisu tako neobična pojava”, rekla je prije nekoliko dana za Upworthy.

Tako je 14. aprila objavila zaista ružnu poruku koju joj je poslao potpuni stranac.

 

“Kujo, prestani braniti islam, šuti. Ne smiješ skinuti maramu s glave jer bi te otac istukao”, napisao joj je neko.

Zbog ideje da je jedini razlog zašto nosi hidžab strah da bi je otac pretukao, Lamyaa je odlučila dokazati da to baš i nije tako. Poslala je poruku svom ocu u kojoj mu je najavila da će skinuti maramu s glave, a potom je dopisivanje s njim objavila na internetu.

“Oče, želim ti nešto reći”, započela je.

 

“Reci, jesi li dobro”, kratko je odgovorio otac, na što mu je ona odgovorila da je sve u redu i da je razmišljala o tome da prestane nositi hidžab.

“Dušo, to nije odluka koju bih ja trebao donijeti. To nije odluka koju bi ti jedan muškarac trebao donijeti. Ako to želiš napraviti, slobodno. Bez obzira na sve, ja ću te podržavati”, napisao je.

Njena objava s Tvitera dobila je 300.000 lajkova i 140.000 šerova. Lamya je objasnila da neće da skine hidžab, a mnogi su podržali i nju, ali i njenog oca.

Drugi pak tvrde da se previše priča o nasilju nad muslimankama, dok se zaboravlja da nasilje postoji u svim kulturama.

 

“A kad bijelac ubije bjelkinju jer se ne želi razvesti to nije problem. Rasizam u najgorem obliku”, napisala je jedna žena.

Uskoro se Lamyaa ponovno oglasila i istakla da je pogrešno shvaćena, da ne tvrdi da se žene ne teraju da nose hidžab, već da samo nju niko ne tera.

 

(Izvor: Index.hr)

Share this article