On je novi Nikola Tesla: Smislio je napravu koja će spašavati MILIONE, a sad je stigao i do NASA! (FOTO) (VIDEO)

Brilijantni inovator Nikola Tepavac (21) iz Kikinde, koji je na prošlogodišnjem takmičenju u Americi pod nazivom „I am 3D challenge“ sa svojim timom osvojio nagradu za najbolji izum u oblasti robotike – robotska humanoidna ruka, tokom jednogodišnjeg boravka u Americi vratio se u Srbiju.

Ovo takmičenje svake godine nudi novi izazov, a ovogodišnji je bio aditivna proizvodnja, odnosno proizvodnja izuma uz pomoć nove tehnologije 3D štampe.

Ovaj mladi naučnik, kojem mnogi predviđaju da će stvoriti nova dostignuća i izume, tokom boravka u SAD imao je čast da radi sa vrhunskim stručnjacima iz agencije NASA.

Foto: Ninoslav Čujić

 *Foto: Ninoslav Čujić

O nesvakidašnjem iskustvu i radu u oblasti robotike, Nikola za Telegraf kaže da se takvo istraživanje nikako ne bi smelo zanemariti.

– Ispitivanja koja su rađena sa doktorom Stephen Canfield, profesorom mehanike na Tennessee Technological University od velikog su značaja za nauku. Naš rad baziran je na stvaranju softvera koji može da simulira probleme iz mehanike – zadatke koji se daju studentima, u stvarnom svetu na specijalnoj robotskoj mašini. Profesor Canfield poznat je kao izuzetan stručnjak koji sarađuje sa agencijom NASA i vojskom SAD, te je zaista bila čast raditi za njega. Isti profesor mi je bio mentor za robotsku protezu koju sam radio u Americi sa dvojicom kolega, koja je proglašena najinovativnijim izumom 2015. godine na ASME IAM3D Challange Bostonu – priča nam ovaj izuzetni mladić.

 

Humanoidna robotska ruka napravljena je tako da je dovoljno da se “nakači” na korisnika i da on sa impulsa ostalih mišića tom rukom može da upravlja. Međutim, uprkos činjenici da bi ovakva ruka dostigla veliku primenu u medicini, Nikola nije pronašao način da finansira 3D štampač koji bi mu omogućio dalji rad.

Foto: Kancelarija za mlade Kikinda

 *Foto: Kancelarija za mlade Kikinda

– Za sada imam nekoliko planova, ali svi prethodni koje sam spominjao za razvijanje prostetika u Srbiji i nastavka mog istraživanja iz Amerike padaju u vodu. Posle godinu dana nakon osvajanja glavne nagrade na svetskom takmičenju u Americi, vezanom za prototipe i robotiku, nisam uspeo pronaći način da isfinansiram kupovinu štampača – objašnjava Nikola, koga je tokom boravka u Americi u januaru sačekala i tužna vest o smrti oca.

Pored ove tragedije, primio je i informaciju u vezi brojnih tužbi pristiglih zbog starih kredita preminulog oca, koje je neko morao da nasledi.

Foto: Ninoslav Čujić

 *Foto: Ninoslav Čujić

– Vratio sam se u Srbiju i trenutno se nalazim u Novom Sadu gde završavam studije mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka. Sada sam na trećoj godini, a o daljim planovima razmisliću kada budem diplomirao. Siguran sam da ću upisati master studije na FTN-u, jer smatram da se na našem fakultetu može steći kvalitetno znanje – priča on.

Životna želja ovog mladog naučnika jeste da u Srbiji sa našim naučnicima radi na istraživanjima koja su značajna za industriju i imaju praktičnu primenu.

 

– Da budem precizniji, najviše bih voleo da radim na robotici koja je vezana za medicinske prostetike, kao i robotiku vezanu za filmsku opremu. Tu se pronalazim i uživam u takvom poslu – kaže nam za kraj mladić koga mnogi porede sa Teslom. Da takva veza između Nikole i Tesle ipak postoji, otkriva nam podatak da je njegov pradeda rođen u selu odakle je i Nikola Tesla, te i da je upravo po njemu dobio ime Nikola.

Video o njegovom izumu pogledajte ovde:

 

(Izvor: telegraf.rs / Dragana Starčević)

Share this article