On sa sobom uvek nosi šrafciger, jer drugačije ne može da uđe u prevoz: Kada vozači ne spuste rampu, Radmilo izvadi alat (FOTO)

Društvo treba i mora da uradi sve što može da osobama sa invaliditetom omogući lakši i kvalitetniji život.

Putanje za slepe i slabovide koje vode direktno na ulicu, zvučni aparati na semaforima namenjeni njima, a koji ne rade, rampe u autobusu koje ne mogu da se spuste, veliki su problem za osobe sa invaliditetom u Beogradu. Iako su sposobni da se samostalno kreću glavnim gradom, to im nije omogućeno, a najviše zbog prevoza. Ne mogu da koriste vozila koja su opremljena za kolica, jer u nekima od njih nema alat za spuštanje rampe.

 

A, potreban alat jeste šrafciger koji skoro svako ima u svojoj kući. Zbog njega osobe sa invaliditetom otežano funkcionišu u glavnom gradu naše zemlje.

Osobe sa invaliditetom ne mogu da koriste svako prevozno sredstvo. Oni mogu da uđu samo u one autobuse, tramvaje, trole koji imaju rampe. A, takvim prevozom često ne mogu da se voze, jer u njemu nema šrafciger.

Radmilo Galić iz Doma za odrasla invalidna lica nalazi se u kolicima. Često koristi prevoz, a previše puta je čuo da ne može da uđe u autobus, jer vozač nema alat za spuštanje rampe. Tačnije nema šrafciger.

Radmilo Galić iz Doma za odrasla invalidna lica, Foto: Telegraf

Iz ovog razloga nesvakidašnji momak je došao na ideju da sa sobom uvek nosi opremu.

- Autobus čekam na okretnici koja se nalazi u blizini Doma za odrasla invalidna lica. Kad treba da uđem u prevoz, pitam vozača da mi spusti rampu, a kad dobijem odgovor da ne može jer nema alat, ja mu dam svoj šrafciger.

Osobe sa invaliditetom koje se nalaze u kolicima ne mogu da uđu u svaki prevoz, Foto-ilustracija: pixabay.com

Vozač onda uz pomoć mog šrafcigera spusti rampu i ja bez problema uđem u autobus - objasnio je za Telegraf.rs Radmilo Galić, osoba sa invaliditetom.

Iz JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" navode da ovakav problem nemaju novija vozila.

- U novim vozilima koja imaju ugrađenu mehaničku rampu, vozač spuštanje rampe vrši ručno i nije potreban nikakav poseban alat. Kod starijih vozila može doći do problema, ukoliko je ručka za spuštanje rampe korodirala ili na drugi način oštećena.

U tom slučaju vozač bez odgovarajućeg alata ne može da spusti rampu. U nekim slučajevima, može da se desi da vozač ne može uopšte da je spusti - objasnili su za Telegraf.rs iz ovog preduzeća.

 

OBAVEZE VOZAČA KAD U PREVOZ ULAZI OSOBA SA INVALIDITETOM

Radmilo Galić iz Doma za odrasla invalidna lica kaže da mu vozači uvek pomažu kad koristi prevoz.

- Vozač je obavezan da spusti rampu za ulazak u autobus osobi sa invaliditetom koja se nalazi u kolicima, pod uslovom da tim ne ugrožava bezbednost saobraćaja, život i zdravlje osobe sa invaliditetom ili drugih korisnika prevoza - ističu iz JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd".

Vozač je takođe u obavezi da osobi sa invaliditetom koja se nalazi u kolicima pomogne da uđe u autobus pod uslovom da ne ugrožava bezbednost saobraćaja, život i zdravlje putnika i osobe kojoj pomaže.

Radmilo Galić iz Doma za odrasla invalidna lica kaže da mu vozači uvek pomažu kad koristi prevoz

Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Spinel Yang

Veliki broj osoba sa invaliditetom može samostalno da funkcioniše, ali za to nemaju dovoljno mogućnosti. Ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima Srbije.

Društvo treba i mora da uradi sve što može da osobama sa invaliditetom omogući lakši i kvalitetniji život.

Za početak neka se osposobe rampe u prevozu...

(Izvor: telegraf.rs / Ivana Vlajković)

Share this article