Otvorio je na ostrvu ono što oni nemaju i uspeo: DUŠAN (22) OSTVARIO SAN NA MALTI (FOTO)

PROKUPLJE - Dušan Đokić (22) iz Male Plane kod Prokuplјa, koji već nekoliko godina živi na Malti, uspeo je da ostvari svoj san i otvori prvu Šahovsku akademiju u ovoj državi.

Iako Đokić skromno kaže, da to nije neka posebna vest, iza ovog njegovog postupka stoji puno rada, želje i odricanja.

 

Akademija se zove „Đokić“ i za dva meseca od osnivanja već ima 13 članova, među kojima je pet Srba koji žive na Malti. Sedište joj je u Valeti, glavnom gradu Malte.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

- Šah je oduvek bio moja ljubav. U srednjoj školi sam učestvovao na školskim takmičenjima kao učenik prokupačke Tehničke škole „15. maj“ . Posle škole došao sam ovde da radim, ali sam nastavio da igram šah. Od prvog dana sam želeo da otvorim akademiju - kaže Đokić.

I put nije bio lak. Za četiri godine na Malti uspeo je da uđe u maltešku šahovsku federaciju, postane njihov trener i sudija.

 

- To su sve bili preduslovi da otvorim akademiju. Ovde ima šahovskih klubova, ali ne i akademija - dodaje ovaj mlad, ali uporan čovek.

Na akademiji posle časova, skupe se rekreativni igrači koji igraju međusobno. Đokić kaže da tu neće stati. Sada ima novi cilj da organizuje takmičenja i da napravi ekipu sa kojom cu ići po svetu da igraju turnire.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kako je do sada sve svoje cilјeve ostvario, ne sumnjamo da će i ovaj. Jer, reč je o mladom čoveku koji zna šta želi i ne odustaje. Kaže da mu je porodica velika podrška i da bez toga sigurno ne bi ništa uspeo....Pomalo mu nedostaje Srbija, ali zato uvek gde može istakne svoju zemlju i kraj u kojem mu je kako kaže ceo svet.

(Izvor: kurir.rs)

Share this article