Ovo su IMOVINA I PRIMANJA Tomislava Nikolića

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostaće i dalje da živi u vili na Dedinju jer je Vlada Srbije donela uredbu kojom se zgrada u Užičkoj ulici 23 određuje njemu za boravak.

Tom odlukom je takođe predviđeno i da vila prima na smeštaj strane goste u okviru rada Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom koju vodi.

 

Ovu uredbu o izmenama i dopunama uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić, a usvojena je na sednici Vlade 2. novembra. Njome se zgrada u Užičkoj ulici 23 određuje za "boravak i reprezentativne potrebe” Nikolića, predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, i "prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje”.

Foto: Večernje Novosti/ Nikola Fifić

 *FOTO: FOTO VEČERNJE NOVOSTI/ NIKOLA FIFIĆ / SCREENSHOT

Ono što u njoj, međutim, ne stoji je dokle će Nikolić moći da je koristi, da li do prestanka mandata ove kancelarije ili mu ni to neće biti smetnja za korišćenje ovog objekta od 800 kvadrata.

- Pitanje je i da li je vila preuređena za boravak stranih gostiju. Pitanje je i kako se njegov porodični život i njegove supruge Dragice i tašte Milke Ninković uklopiti u dolazak i boravak visokih zvanica. Malo kome je jasno zašto je Nikoliću toliko bilo bitno da ostane u toj vili imajući u vidu da je sagradio veliku kuću u Bajčetini, ali i da još ranije kupio nekretnine u Beogradu - kaže naš izvor.

U ovoj državnoj vili Nikolić je od avgusta 2012. godine i prvi je državnik koji ju je koristio za posao i svakodnevni život.

 

Državni pečat i posebnu zastavu predao je Aleksandru Vučiću 31. maja 2017. godine, a jedan od najvećih zahteva kada se odlučivalo da li će ponovo ući u trku za šefa države je da ostane u toj vili.

- Nikolić je bio siguran da se Vučić neće preseliti u nju, zato je i tražio da nastavi da je koristi - kaže izvor "Blica".

U objašnjenju odluke stoji da je zakonski okvir član 57, stav 2 Zakona o javnoj svojini i član 42, stav 1 Zakona o Vladi.

Nigde u pravnim aktima nije određeno u kojem roku bivši predsednik treba da se iseli iz rezidencije. Ali, kako među decidirano nabrojanim povlasticama koje šefu države pripadaju po isteku mandata nema i korišćenja rezidencije, nameće se zaključak da je trebalo da se iseli po prestanku obavljanja predsedničke funkcije. Praktično znači da je Nikolić u ovom objektu boravio mimo propisa, a izvršni direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže da mu se čini da je Vlada želela da legalizuje to stanje.

 *FOTO: RAS SRBIJA

- Mislim da nije bilo nužno da ta vila služi i za stanovanje i za prijeme. Ako je to reprezentativno zdanje, onda može da posluži i za druge organe i njihove goste jer ne verujem da će ta kancelarija imati svaki dan goste. Pitanje odgovornosti je na Vladi, a koliko znam uredba nije obrazložena. Bilo bi dobro da se objavi obrazloženje kako bismo videli na koji način se ovo pitanje rešilo - napominje Nenadić.

Još u julu 2014. godine doneta je uredba koju je potpisao Aleksandar Vučić, po kojoj se određuje da vila u Užičkoj 23 bude isključivo kao "rezidencija predsednika Republike”, bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži ovu vilu na korišćenje.

Nikolića smo pitali za komentar, kao i da li zna ko će mu biti prvi strani gosti, ali odgovor nismo dobili.

(Izvor: blic.rs)

Share this article