Po struci mehaničar, po opredeljenju voćar: Goran je srpski domaćin koji je sam napravio traktor

Srpski domaćin iz Lunjevca kod Smedereva bavi se i voćarstvom, a najviše je postao poznat po pronalasku četvorotočkaša. Ima dva "fergusona", ali mu je, tokom berbe voća, nedostajao još jedan.

PO struci mehaničar, po opredeljenju voćar, po čuvenju pravi srpski domaćin. Sve je to Goran Pirivatrić (48) iz Lunjevca kraj Smedereva, ali iako se predano bavi voćarstvom, to ga nije učinilo poznatim i van sela, već odluka da sam napravi traktor.

 

- Imamo dva traktora, ali tokom berbe voća, koje uzgajamo na 15 hektara, uvek nam je falio makar još jedan koji će vući prikolicu sa plodovima kroz voćnjake. Rešio sam da objedinim iskustvo i ljubav, i sam napravim traktor. Da bude mali, zgodan, da žena može da vozi, jer je ona glavna za radnike i berbu - priča Goran.

Nakon tri decenije mehaničarskog posla u "Zastava servisu" i Železari Smederevo, pre sedam godina odlučio je da se posveti samo voćarstvu, a kako kaže, mehaniku radi za svoju dušu. Iskustvo i znanje dalo je i hrabrost ovom voćaru da se upusti u poduhvat sklapanja mašine.

- Sve sam radio iz glave, ništa nisam imao na papiru. Krenuo sam od guma, usledile su šasije, profili, trapovi od viljuškara. Ima tu i delova od putničke "lade", motor je od male "zastave" sa 80 konja, hladnjak, alnaser, usisni deo je od "zetora" traktora... Od svega po malo - objašnjava Goran.

Traktor ima kontrolnu tablu benzinske "lade", iako je dizel, a ima i grejanje i radio. Najvažnije od svega je da je idealan za posao koji mu je namenjen.

- Ispao je baš kako treba - mali, jak i težak. Može da se natovari dosta, nema problema da izađe iz njive, ne mlati grane i voće kad prolazi između redova. Ma, milina jedna - prezadovoljan je majstor.

Za čitav posao trebalo mu je oko godinu dana, ali nije imao puno vremena od obaveza u njivi. Računa da je na aktivni rad na traktoru utrošio tri meseca.

 

Traktor - ručni rad - nema službeno ime, a Goranovi sinovi suz ga krstili imenom "Pigor", po idejnom tvorcu i majstoru, mada će njegova gazdarica, zapravo, biti Goranova supruga Ljiljana.

- Pravio sam ga najviše za ženu, pa sam brinuo i da bude lep. Stavio sam i zatamljena stakla da zaštitim gospođu od sunca leti - priča Goran kroz smeh.

Još nije razmišljao da patentira izum, ali kaže da će tražiti atest za "Pigora".

- Pokušaću da dobijem šta je potrebno ako može da se registruje. Što da ga ne provozam i van sela. Tvrdim da je on sigurniji i osvetljeniji od 90 odsto traktora koje sretnete na drumu.

Upitan za računicu, kaže da nije precizno izračunao, samo procenjuje da ga je koštao nešto više od 4.000 evra, ali naglašava da vredi svaku paru jer će im umnogome olakšati berbu.

Dok se odmaraju posle sezone i napornog rada, Goran već razmišlja o novom projektu, samohodnom atomizeru, pošto je vučni već ranije napravio.

KVALITETNO VOĆE

Porodica Pirivatrić uzgaja kajsije, jabuke i breskve. Sve rade uglavnom sami, osim kad je sezona branja. Roditeljima pomažu dvojica sinova. Nije lako, kažu, ali je dobro što obrađuju svoje i imaju za pristojan život. Najviše brinu da sve što proizvedu bude kvalitetno, jer kvalitet, smatraju, uvek nađe svoje mesto na tržištu.

(Izvor: novosti.rs / J.Ilić)

Share this article