POKLON OD POLA MILIONA EVRA: Evo od koga je Aleksandar Vučić dobio automobil koji je izazvao VELIKU PAŽNJU

Odluka obezbeđenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se on u Zagrebu vozi svojim predsedničkim „audijem A8L“ izazvala je veliku pažnju tamošnjih medija. Veliku skoro kao i sam automobil

"Moćno vozilo", kako su ga nazvali hrvatski mediji, lična je donacija šeika Muhameda bin Zajeda Srbiji.

 

Potvrda te informacije dobijena je na Andrićevom vencu, a kako nam je rečeno, „audi A8L“ je u Beograd stigao pre nekoliko meseci direktno sa jednog sajma automobila.

 *Foto: Predsedništvo Srbije

Jutarnji.hr navodi da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova hrvatske bezbednosti koji su snimljeni na Aveniji Hrvatske bratske zajednice u oči upao „audi A8L“.

- Reč je o blindiranoj verziji limuzine nemačkog proizvođača s nivoom balističke zaštite devet, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih za vojna vozila, otporna je na puščane metke, snage je 425 KS, i stotku dostiže za 6,5 sekundi, a neto cena joj je oko milion kuna (135.000 evra) - napisao je novinar portala Jutarnji.hr.

 

Ipak, prostim uvidom na specijalizovane sajtove saznajemo da je minimalna cena pola miliona evra.

U tekstu stoji da je Vučićevo obezbeđenje “postavilo zahtev pred hrvatske kolege da se naš predsednik vozi svojim vozilom i da je tom zahtevu udovoljeno”. Ipak, kako saznajemo, nije neuobičajeno da državnici prilikom međunarodnih poseta koriste sopstvena vozila.

Vučić je automobil dobio na poklon od šeika

 *Vučić je automobil dobio na poklon od šeika / FOTO: BETA

- Obezbeđenje odlučuje o svim segmentima bezbednosti, pa i o vozilu kojim će se zvaničnici prevoziti. Tu nema ništa neobično. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koristila je svoj predsednički automobil kada je boravila u Beogradu, bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena takođe su u Beogradu vozili njegovim automobilom... To se često radi - navodi izvor “Blica” iz bezbednosnih struktura.

Naš sagovornik kaže da nije vozilo problem, kao i da nije reč o uslovljavanju obezbeđenja, već da je drugoj strani verovatno za oko zapala beogradska registracija.

 

U kabinetu šefa države kratko su nam rekli da se predsednik u stvari koje se tiču njegove lične bezbednosti ne meša.

- Postoje stručnjaci koji se bave bezbednosnom procenom i njima je prepušteno sve što se tiče tog segmenta posete, od hotela u kojem će predsednik biti smešten do automobila kojim će se voziti - kažu u kabinetu na Andrićevom vencu.

Nije prva donacija

Šeik Muhamed bin Zajed je i 2013. godine donirao tri blindirana „mercedesa GL500“ Ministarstvu odbrane u vreme kada je Aleksandar Vučić bio na čelu tog resora. Automobili su dati na raspolaganje državnim organima i korišćeni su za prevoz stranih delegacija koje borave u Srbiji. Kako su mediji već pisali, jedan „mercedes“ dat je na korišćenje tadašnjem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Pomenuto vozilo radnik ovlašćenog servisa slupao je tokom probne vožnje tako što se bukvalno zakucao u autobus.

(Izvor: blic.rs)

Share this article