POKRENULE PETICIJU: Mame sa troje dece traže mesečnu nadoknadu!

Udruženje “Majke sa troje dece” pokrenulo je širom Srbije potpisivanje peticije kako bi im država nakon rođenja trećeg deteta obezbedila mesečna primanja.

One navode da nije bitan iznos novčane naknade, ali smatraju da je porodicama sa troje dece danas itekako potrebna pomoć države.

- Potrebno nam je 30.000 potpisa, overenih u sudu. Trenutno naše članice prikupljaju potpise širom zemlje, pa ćemo na kraju videti kakav je konačan rezultat. Pozivam sve da podrže našu Peticiju za demografsku naknadu roditeljima sa troje dece. Ideja je da naknadu dobijaju majke za treće dete, bez obzira da li imaju troje ili više dece - kaže potpredsednica udruženja Ksenija Pavlović i napominje da su se

majke najpre okupile oko Fejsbuk stranice Udruženje “Majke sa troje dece”, a potom su u martu i registrovale Udruženje sa sedištem u Pančevu.

Ksenija je ponosna mama troje dece uzrasta od 22 meseca, 11 i 13 godina. Ona nam je rekla da je roditeljstvo za nju istovremeno najlepše ali i najteže iskustvo koje je u životu zateklo.

 

- Moja porodica živi samo sa jednom platom od 45.000 dinara. I nemam prava na dečiji dodatak, mada imam troje dece. A da je sa tim novcem jako teško preživeti mesec, primer je da su nas samo knjige sa priborom za školu, za starije dvoje dece, koštale 30.000 dinara. Da ne pričam o hrani koji je preskupa i naravno dažbinama na koje ode pola plate. Roditelji u Srbiji, su generalno suočeni sa gomilom finansijskih poteškoća, bez obzira koliko dece imaju. Uz sve, živimo u državi u kojoj je teško doći do radnog mesta i pristojne plate, a nije retkost i da žena dobije otkaz kad zatrudni - kaže Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, kod nas, o pomoći države roditeljima nema ni govora, dok je svuda u svetu to normalno.

Porodica Pavlović

Porodica Pavlović, Foto: Alo!

- Jedino mi živimo u državi u kojoj je sramota očekivati pomoć države ako si biološki roditelj, pa se onda čudimo problemu “bele kuge” - ističe ona i dodaje da su mnoge zemlje u regionu obezbedile mesečnu naknadu za treće dete i da se nada da će i kod nas to uskoro biti slučaj.

Slavica Minić, takođe mama troje divne dece, veruje da će bez pomoći države, za roditelje s troje dece biti sve teže i teže.

- Volela bih da me niko ne razume pogrešno, ali u Srbiji je jako teško odgajati troje dece i pružiti im sve što im je neophodno. Mesečno moramo da odvojimo najmanje 10 hiljada za najosnovnija sredstva higijene, mleko i pelene. Deca hoće i nešto slatko, žele poneku igračku... A o garderobi i obući je najteže misliti. Kao nezaposlena majka nemam pravo na vrtić, a pošto nema ko da ih čuva ne mogu ni da pronađem posao. Sa suprugovom platom jedva da im možemo pruziti ono osnovno - rekla nam je ona.

 

Potpišite peticiju

Svako punoletno lice koje podržava ovu ideju može da potpiše peticiju do 20. oktobra.

Pored potpisa, potrebano je upisati broj lične karte i JMBG. Formular peticije može da se pronađe na Fejsbuk stranici Udruženja i svako ko želi može da ga odštampa i prikuplja potpise, i na taj način pomogne porodicama sa troje dece.

 

(Izvor: Alo.rs)

Share this article