Porodicama ipak ne može sve da se oduzme: IZVRŠITELJI NEMAJU PRAVA DA ZAPLENE OVE STVARI!

Konačno je poznato šta izvršitelju smeju da vam zaplene a šta ne

Odeća, obuća i drugi lični predmeti, posteljina, posuđe, šporet, frižider i peć za grejanje, hrana i ogrev neophodni dužniku za tri meseca, gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uprate, kućni ljubimci, ordenje i medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja, pisma rukopisi i drugi lični spisi, porodične fotografije, ali i pomagala koja su dužniku sa invaliditetom nepohodna za život, deo je stvari koja javni izvršitelji ne smeju otuđiti od dužnika.

 

Iako pomagala za osobe sa invaliditetom po zakonu ne mogu da budu zaplenjena, izvršitelj Miloš Mitrović, dao ih je na javnu licitaciju, tvrdeći da dužnik Petar Petrović nije hteo da ih uzme.

- Javni izvršitelj Miloš Mitrović iz Beograda na javnoj aukciji prodao je invalidska kolica izvršnog dužnika Petra Petrovića, iako se invalidska pomagala po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ne mogu pleniti - glasio je status jedne korisnice objavljen na društvenom mreži Tviter.

Ova činjenica razbesnela je korisnike društvenih mreža, jer se čak i ova simbolička zaštita obespravljenih, prema njihovim rečima, ne poštuje.

Međutim, iz Komore javnih izvršitelja kažu za "Blic" da je javni izvršitelj u navedenom predmetu sprovodio izvšenje radi ostvarivanja nenovčanog potraživanja ivršnog poverioca i to ispražnjenjem i predajom nepokretnosti na osnovu sudske odluke.

- Prilikom sprovođenja izvršenja u nepokretnosti su zatečena invalidska kolica koja izvršni dužnik nije želeo da preuzme, iako je bio pozivan više puta da to učini. U konkretnom slučaju, izvršni dužnik nije lice sa invaliditetom kome su invalidska kolica neophodna za obavljanje životnih funkcija, te samim tim ne mogu postojati nezakonitosti u radu javnog izvršitelja za sprovedeno izvršenje, što je potvrdio i sud u postupku ispitivanja zakonitosti rada javnog izvršitelja, jer je ovo izvršenje dva puta bilo predmet sudske kontrole i oba puta je sud našao da nije bilo nepravilnosti u radu javnog izvršitelja - kažu iz Komore javnih izvršitelja.

 

Slučaj porodice Jovanović

Sredinom oktobra iz kancelarije izvršiteljke Mirjane Dimitrijević su, prema tvrdnjama aktivista udruženja "Krov nad glavom", došli da šestočlanoj porodici Jovanović plene frižider i televizor zbog dugova za "Infostan". Iako se frižider ne može pleniti, i u tom slučaju i nije, postavlja se pitanje i o samoj nameri.

- Komora javnih izvršitelja nije upoznata sa slučajem popisivanja frižidera, koji dalje navodite, niti smo imali pritužbu na rad javnog izvršitelja Mirjane Dimitrijević u vezi sa ovim pitanjem - kažu iz Komore i dodaju da se slični slučajevi koji se tiču plenidbe pokretnih stvari koje su zakonom izuzete od izvršenja, građani nisu isticali u pritužbama na rad javnih izvršitelja, podnetim Komori javnih izvršitelja.

(Izvor: blic.rs)

Share this article