Posetioce Zejtinlika u starosti dočekuje deda Đorđe, otkrio nam je otkro tajnu o ocu Miše Janketića

Kako kaže Đorđe, on nema sina, već ćerku, pa neće imati naslednika čuvara.

Đorđe Mihajlović tačno 69 godina čuva Srpsko vojno groblje na Zejtinliku, a premda već bolestan i star (ima 91 godinu), on ne posustaje i nijednog posetioca ne ostavlja da sa groblja izađe bez najvažnijih informacija o onome što se zbivalo u Velikom ratu i stradanju srpske vojske.

Tako je i za naše reportere ispričao kako izgleda biti čuvar srpskog groblja iz vremena rata kada se svaki treći vojnik nije vratio svojoj kući.

 

Iako je treća generacija čuvara, Đorđe, inače potomak Srba iz Crne Gore, svojim arhaičnim i simpatičnim naglaskom posetiocima daje važne lekcije iz istorije, a intonacijom i vođenjem kroz razgovor čini sve da ponos slušaoca prema precima nikada ne izbledi.

Kako kaže, on nema sina, već ćerku, pa neće imati naslednika čuvara jer posao je, veli, ipak težak.

Čuvar Zejtinlika

Deda Đorđa smo zatekli na grobu njegovog oca i dede, Đura i Sava Mihajlovića, nekadašnjih čuvara groblja, koji su sahranjeni na Zejtinliku

*Foto: Telegraf

Dobro poznaje geografiju, mesta odakle su vojnici dolazili, kako je tekao rat, a posetilaca kaže ima svakoga dana. Za razliku od francuskog vojnog groblja ili engleskog, gde su za njihove vojske ratovali i mnogi narodi iz kolonija, Srbi su u rat imali da šalju samo svoju decu.

Ima i svog zamenika, a žali što nekada zbog zdravlja ne može da se posveti poslu i priča kako je nedavno bio i u bolnici dva meseca.

Prisetio se i stogodišnjice obeležavanja proboja Solunskog fronta i hiljada ljudi koji su prošli kroz groblje, predsednika Vučića i Milorada Dodika.

Otkrio je i jednu tajnu o ocu nedavno preminulog Miše Janketića.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article