POSLANICI, VI STE NA POTEZU: U SKUPŠTINI zakon koji predviđa DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBICE DECE

Rasprava o izmenama zakona koje će omogućiti sudijama da ubicama dece i trudnica dosude doživotnu robiju počela je juče u Narodnoj skupštini, a glasanje se očekuje iduće nedelje.

Nakon višemesečne kampanje Fondacije "Tijana Jurić" (uz podršku redakcije "Blica") - osvešćivanja javnosti, organizovanja tribina, prikupljanja gotovo 160.000 potpisa građana - paket izmena Krivičnog zakona, koje obuhvataju i doživotnu robiju, juče je stigao pred poslanike u Narodnoj skupštini. Prethodno, grupa eksperata i Ministarstvo pravde formirali su definitivan nacrt zakona koji je nakon javne debate sada stigao u Skupštinu.

   

Konsenzus

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da veruje da će u Skupštini Srbije biti postignut konsenzus o usvajanju predloženog zakona.

- Verujem da će postojati konsenzus i da će čak i predstavnici opozicije glasati za ovo. Ne treba zanemariti da je Fondacija "Tijana Jurić" upravo uputila takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan predlog našao pred narodnim poslanicima - rekla je Kuburovićeva.

Glasanje

I predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je poslanike da učestvuju u radu parlamenta i podrže izmene Krivičnog zakonika. Ona je na konferenciji za novinare pred početak zasedanja zahvalila Fondaciji "Tijana Jurić" na inicijativi za izmene zakona, kao i građanima koji su podržali tu inicijativu.

- U utorak imamo načelnu raspravu, pa nakon toga, po proceduri, neophodno je da prođu 24 sata. Tada počinje rasprava o amandmanima poslanika. Kada se ta rasprava završi, određuje se dan za glasanje. Taj dan bi mogao biti i krajem ove ili (najkasnije) sledeće nedelje - rekli su za "Blic" u Narodnoj skupštini.

Podsećamo, predložene izmene odnose se na uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela - teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, zatim obljubu nad detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom, kao i za krivično delo obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom. Nacrt predviđa nove mere i za višestruke povratnike, takozvani zakon tri udarca, prema kom nasilnici nakon trećeg kršenja zakona moraju u zatvor. Pred poslanicima je, takođe, i zakon o sprečavanju korupcije, izmene zakona koje će dodatno sankcionisati napad na advokate, strože mere protiv dilera narkotika.

 

Životi dece

Ipak, predlog koji se nalazi pred poslanicima najviše se tiče "Tijaninog zakona". Igor Jurić, predsednik fondacije koja nosi ime po njegovoj tragično nastradaloj ćerki Tijani, za "Blic" je nedavno rekao da "očekuje da će svi narodni poslanici izglasati uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece".

Igror Jurić i urednik

*FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Igror Jurić i urednik "Blica" Predrag Mihailović predali su kutije sa 158.000 potpisa građana Srbije koji traže doživotni zatvor

- Ubijena su nedužna deca. Zbog toga svi treba i moraju da imaju na umu da se ovo zbog dece radi. Ni zbog čega drugog. U ovu inicijativu ugrađeni su životi Tijane, Marije, Anđeline, Tamare... I zato ne treba da gledamo lični interes kada je ova inicijativa u pitanju, već interes naše dece. Ova inicijativa je prvenstveno važna zbog dece. Važna je zbog njihove bezbednosti. Važno je da ubice dece ne izađu na slobodu, da ne dobiju priliku da ponovo ubiju. Takođe, ova inicijativa je bitna i zbog društva. Pokazali smo da ne gledamo politički, da možemo da utičemo na promene. Ovo je ispunjenje mog velikog cilja - rekao je Jurić. On je zahvalio "Blicu" i drugim medijima što su pružili ogromnu podršku za sve što je urađeno.

(Izvor: blic.rs)

Share this article