Preseo im posao u Slovačkoj: Otišli da zarade, a vratili se da ne završe na ulici!

Otac i sin iz Crvenke otišli da zarade, a vratili se da ne završe na ulici. Već prvog dana dobili otkaz, a plaćali smeštaj iako nisu radili.

Nedeljko i Milan Medić iz Crvenke, otac i sin, doživeli su neprijatno iskustvo u Slovačkoj, gde su otišli da rade, a odatle se vratili posle dve nedelje boravka bez ikakve zarade i još sa pretnjom da će ostati dužni agenciji preko koje su bili angažovani, iako bi, da nisu spakovali kofere, završili na ulici!

 

Medići su prošle godine radili u Slovačkoj preko agencije "Largo" iz Bačkog Petrovca, i zarađivali oko 400 evra mesečno. Pošto se "Largo" preselio u Mađarsku, pokušali su da ovog proleća rade posredstvom agencije "Rasken" iz Slovačke. Rečeno im je da će platiti samo 35 evra za put, ali nije bilo tako.

- Stigli smo 4. aprila u mesto Leopoldovo, gde nas je njihov vozač izbacio kao prasiće i kazao da sačekamo deset minuta da dođe neko iz agencije i uvede nas u smeštaj. Čekali smo najmanje tri sata, nervozni i umorni, da bismo posle toga saznali da ćemo plaćati pet i po evra za svako noćenje i 20 evra za punu radnu opremu, od koje daju samo majicu za tri meseca rada, a ostalo samo kad naiđe inspekcija - priča Nedeljko.

U agenciji su im rekli da će početi da rade sutradan, ali im je to bio i prvi i poslednji dan u firmi "Fajn", jer su odmah dobili otkaz! Posle toga su bili prebačeni u fabriku "FM Logistik", do koje se iz Leopoldova, gde su bili smešteni, putuje sat kombijem, za šta su plaćali dva evra, iako su računali na besplatan prevoz.

- U toj drugoj firmi dobili smo da radimo 12 sati na dan, što nas je obradovalo, jer je to značilo i veću zaradu. Već drugog dana majstor, kako su ga zvali, ničim izazvan počeo je da besni prvo na mog sina, pa na mene, od 22 sata pa do 2 ujutro. Ćutali smo i trpeli teror, ali ni to nije pomoglo da sačuvamo posao. Za dve nedelje sastavili smo samo pet radnih dana, a neprekidno smo plaćali smeštaj - navodi Nedeljko.

I u drugoj firmi su preko noći dobili otkaz, što nisu znali, nego su im govorili da od smene do smene proveravaju da li će ih "staviti na spisak".

 

- Kad su nam, posle dve sedmice i svih laži, ponudili treću firmu i drugi smeštaj, odlučili smo da se vratimo u Srbiju iz straha da ne ostanemo na ulici, što se našim ljudima, kako smo čuli, u Slovačkoj već dešavalo. Bilo je i onih koji su za mesec dana promenili pet smeštaja i četiri firme, a mnogi su odlazili kući, jer su zarađivali lošije nego u Srbiji, od 100 do 200 evra za mesec dana - kaže Nedeljko.

APEL GRAĐANIMA KOJI ODLAZE NA RAD U INOSTRANSTVO: NE IDITE BEZ UGOVORA O RADU, PROVERITE KO IMA DOZVOLU!

Zapošljavanje naših državljana regulisano je Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kažu u Ministarstvu za rad.

- Apelujemo na naše građane da ne odlaze samoinicijativno na rad u inostranstvo, odnosno da provere kod Nacionalne službe za zapošljavanje ko ima dozvolu za rad - kažu u Ministarstvu. - Ne preporučuje se odlazak bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita građana na radu. Takođe, pre odlaska je neophodno proveriti i da li je u ugovoru naglašeno da je obezbeđena sva zaštita osoba propisana zakonom.

To podrazumeva dozvole za rad, troškove opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti, troškova prevoza. Zaposleni se za vreme boravka u inostranstvu mogu obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u zemlji zaposlenja. (J. Ž. S.)

 

(Izvor: Novosti.rs / Z.Rajić)

Share this article