Profesor Belojević: "Pandemija je mogla da se zaustavi probioticima" (VIDEO)

Novi soj virusa korona, registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, smrtonosniji za 30 odsto, to pokazuju prve analize o kojima je britansku javnost juče obavestio premijer Boris Džonson.

Mutirani virus pojavio se i u regionu, u Mađarskoj i Rumuniji, ali i u Srbiji. Hoće li uticati na vakcinaciju u Srbiji? Mogu li ove mutacije da nas vrate na početak pandemije?

Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta, rekao je za TV Prva da je mutacija virusa bitna zbog vakcinacije.

PROČITAJTE JOŠ DOBRE VESTI Nakon 100 evra, stiže nova pomoć države za građane Srbije! Evo detalja

"Vakcinacija je rizična jer se utrkujete sa prirodom, odnosno sa agensom koji se menja. Ako se on toliko promeni, on postaje novi agens i onda vakcina nema efekta", smatra Belojević.

 

Važno je obezbediti dovoljno doza za revakcinaciju, i ne sme da se dogodi situacija da ponestane vakcina za revakcinaciju, koja je bitna za efikasnost same vakcine.

"Najbolja vakcina je kineska, to je jedina klasična vakcina, sve ostalo su genetske manipulacije", rekao je Belojević, dodajući da FDA neće odobriti kinesku vakcinu iz političkih razloga.

PROČITAJTE JOŠ Aleksandar Vučić: "Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji" (FOTO)

Kina profitira od pandemije i ako joj se dozvoli da distribuira vakcinu i Americi i Evropi, to će je lansirati u ekonomsku orbitu, smatra Belojević.

Profesor dodaje da je kineska vakcina ubedljivo najskuplja i to nije slučajno, ali nje će biti najviše jer je Evropa i Amerika neće odobriti.

 

Istakao je da podržava vakcinaciju ali da se neće vakcinisati iz naučnih razloga.

"Ja ne mogu da obolim ili da prenosim zarazu jer sam pod stalnom probiotskom zaštitom od prošle godine. Ja sam jedini u svetu koji smatra da se pandemija mogla zaustaviti probioticima", navodi on.

Pogledajte prilog:

Share this article