Putari kod Vranja iskopali partizansku bolnicu

Obustavljeni radovi na putu između Krive Feje i Gornje Ljubate kod Vranja. U partizanskom "bunkeru" pronađeni stari bolnički kreveti.

PUTARI iz firme "Saba Belča", koji su angažovani na rekonstrukciji državnog puta od Krive Feje do Gornje Ljubate, kod Vranja, naišli su na podzemni objekat za koji se pretpostavlja da je u Drugom svetskom ratu bio sanitetska bolnica. O tome svedoče i stari bolnički kreveti pronađeni pod zemljom. Kako je "Novostima" potvrđeno u "Putevima Srbije", radovi su zbog ovog otkrića obustavljeni.

- Na ovom potezu, u zaseku puta, sa desne strane, nalazi se podzemna partizanska bolnica iz Drugog svetskog rata - objašnjavaju u "Putevima Srbije". - Radovi su prekinuti, a javnost će blagovremeno biti obaveštena o daljim aktivnostima nadležnih institucija.

 

Šef gradilišta Vlada Aleksandrov, iz preševske firme "Saba Belča" koja je izvođač radova, kaže da je reč o svojevrsnom betonskom bunkeru.

- Pored samog puta smo naišli na ulaz - kaže Aleksandrov. - Vidi se beton koji je rađen pre 80 godina, i baš me je iznenadilo što je u tako dobrom stanju. Stanovnici ovog kraja upoznati su sa tim da postoji podzemna bolnica.

Meštani Krive Feje kažu da za njih bolnica i nije neko iznenađenje, jer se godinama govori o njenom postojanju. Ne postoje, međutim, pisani tragovi o tome da je ovaj, po svemu sudeći, istorijski objekat ikada istraživan.

Slavoljub Stojmenović, pomoćnik gradonačelnika Vranja zadužen za urbanističke poslove, pojašnjava da su se na ovoj deonici odvijali radovi na uređenju puta koje je lokalna samouprava sufinansirala sa 30 odsto, dok je ostatak novca obezbedilo ministarstvo.

PROBLEM I PARCELA

Predsednik Mesne zajednice Kriva Feja Dejan Spasić, kaže, za "Novosti", da su radovi obustavljeni, jer postoji propust u planu puta, jer nije rešen imovinski problem.

- Odlazna voda treba da ide ispod puta gde se nalazi jedna parcela u privatnom vlasništvu, a čovek želi da mu se to plati - kaže Spasić. - Meštani žele da put bude uređen, jer je reč o veoma bitnoj deonici za stanovnike planinskih mahala.

(Izvor: Novosti.rs)

Share this article