"Rekao mi je, mama, stigla je pošta od NASA": Dijana otkriva životnu priču Dejana Lukića (13), malog genija

Projekat Dejana Lukića (13) iz Broda iz Republike Srpske o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čuvenaNASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), koja će zajedno sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Reč je o nano satelitu, koji će služiti za unapređenje interneta (biće mnogo brži i jeftiniji), te za kristalno jasne pozive sa većih udaljenosti. Takvih satelita ima malo.

Prema rečima njegove majke, Dejan je video neku vrstu NASA-inog konkursa. Pružali su šansu inovativnim, dobrim idejama. Mališan iz Broda se odmah prijavio, verujući da će NASA prihvatiti njegov projekat, jer je inovativan, dobo napravljen u 3D dimenziji i da takvih satelita ima vrlo malo.

 

O Dejanu Lukiću, koji je svojim izumom zapanjio Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija Amerike, pisalo se u više navrata. Pre nekoliko dana rekao je da satelit koji će biti sekundarni teret, za sada postoji na papiru, odnosno digitalno.

- 3D modeli, nacrti i software su bili najveća prepreka, jer po kriterijumima NASA-e sve mora biti profesionalno dokumentovano za javnost. Planiramo da nastavimo sa pravljenjem satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine. Satelit pruža internet i mobilnu konekciju.Internet konekcija se bazira na CAT svetskom sistemu za internet do brzine od približno 4000Gbit/s (500GB/s) i bez kašnjenja. Internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada, dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama - rekao je, između ostalog, naučni nebrušeni dijamant pred kojim je svetla budućnost.

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dejan Lukić; Foto: Privatna arhiva

Sudeći po prvim zaključcima, može se uvideti da je Dejan natprosečno inteligentan, da ga zanima nauka i da mnogo vremena provodi radeći na svojim projektima. Mnogi bi takođe rekli da nema detinjstvo kao i sva druga deca, dok njegova majka tvrdi da pored svih obaveza koje ima, Dejan stiže da se bavi i drugim, uobičajenim aktivnostima za osobe njegovog uzrasta.

Dijana Ždrnja, ponosna majka Dejana Lukića  koji je za svoj satelit dobio zeleno svetlo od NASA-e, detaljno je za "Telegraf.rs" opisala kakav je njegov život i kako je izgledalo odrastanje njenog sina.

ODUVEK ISKAZIVAO POTREBU ZA ZNANJEM, STALNO ZAPITKIVAO

- Dejan je bio "žedan" znanja još od malih nogu. Sećam se, već sa tri godine mu se svideo zvuk i izgovaranje engleskog jezika. Stalno je zapitkivao: "A, šta je ovo?", "Šta to znači". Naravno da sam mu objašnjavala, ali opet, shodno uzrastu dobili smo slikovnicu na engleskom, koju smo svaki dan čitali. I tako je Dejan već sa četiri godine znao veliki broj reči na engleskom jeziku, a sa pet je uveliko pisao i znao da čita na srpskom. Bila sam tu da mu objasnim slova, pisanje i slično. Još u tom ranom uzrastu, mogu iskreno reći da sam pomislila da zaista imam pametno dete. Iskreno, niko nikada nije forsirao Dejana da išta uči, on je bio jednostavno preznatiželjan - započinje njegova majka razgovor za naš portal.

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dejan Lukić i njegova majka Dijana Ždrnja; Foto: Privatna arhiva

PRVI SUSRET SA RAČUNAROM I KREIRANJE KODOVA ZA VIDEO IGRICE

Prvi računar Dejan je dobio kada je imao pet godina. Nisu ga zanimale isključivo video igrice kao mnoge mališane kada prvi put dobiju kompjuter. Dejan je ipak otišao korak dalje.

- Kada je imao 5 godina kupili smo prvi kompjuter. Bio je fasciniran izgledom te mašine, tehnologijom. Pošto je bio još mali, morali smo da ga sklanjamo od računara, a on bi plakao... Zaista, bio je previše mali da bi dugo provodio vreme za tom mašinom. Najpre je počeo da igra igrice, a ubrzo nakon toga da stvara kodove za igrice. Naravno, sve sam nadzirala, iako mi nije bilo jasno kako zna to da pravi.Videla sam da zaista kreira neke delove za igrice. Tu je bilo još dece sa kojimase dopisivao, naših i stranaca, sa kojima se Dejan konsultovao oko pravljenja tih kodova. Engleski je govorio već sa šest godina.

 

SA PET GODINA BIO FASCINIRAN TESLOM 

Gospođa Ždrnja, koja je profesor razredne nastave, kaže da je Dejanovo interesovanje za naukom nasledio od nje, pošto je i sama volela da gleda naučne emisije.

- Svakodnevno sam gledala emisije naučnog sadržaja. Tu je Dejan prvi put video Teslu, munje i ostalo. Seo je pored mene i non stop je zapitkivao: "Ko je ovo?", "Kako pravi to što svetli?"... Imao je samopet godina. Bila sam na slatkim mukama, kako njemu malenom da objašnjavam detaljno o Nikoli Tesli. Shodno njegovom uzrastu, objasnila sam mu da je to jedan čika, naučnik, koji je izumeo struju, a pomoću struje svetli sijalica, radi računar, pomoću struje mama kuva... Naprosto je bio fasciniran time. Nakon tog objašnjenja redovno je sa mnom gledao naučne emisije i obožavao je kada je na TV-u emisija o Tesli. Bilo je emisija i o Edisonu i o ostalim naučnicima, pa sam mu objašnjavala i o njima. Trudila sam se da ga poštedim emisija o ratovima, ali vremenom se sam zainteresovao i za takve stvari.

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dejan sa zadovoljstvom čita knjige o Nikoli Tesli; Foto: Privatna arhiva

Bez obzira na Dejanovo veliko interesovanje za nauku, njegova majka Dijana bila je svesna važnosti slobodnog vremena za dete, pa se redovno trudila da mu ukaže da je to važno za njegovo zdravlje i detinjstvo. Uprkos tome što se igrao sa drugarima kao i sva deca tog uzrasta, Dejan bi uvek iskoristio priliku da odvoji mmalo vremena za nauku. I, to je urodilo plodom.

- Voleo je da se igra kao i sva deca, ali skoro svaki drugi dan bi bilo neko pitanje o nauci. Kako je odrastao ukapirao je da putem interneta može da nauči o nauci i to je i radio. Naravno, uvek sam nadzirala šta gleda i stvarno su to bili isključivo naučni sadržaji. Na Jutjubu je počeo da gleda kako se izrađuju elektrotehničke stvari, pisao je, učio, počeo da programira... Bio je u grupi dece koja programiraju preko interneta i to je radio redovno. Naravno, trudila sam se da školske obaveze zbog toga nikada ne ispaštaju i imala sam sreće jer me Dejan zaista slušao. Nekada bi se malo opirao, želeo je još da programira, ali bilo je vreme za učenje, spavanje i slično, pa je računar morao malo "da predahne".

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dejan je odmalena pokazivao interesovanje za kompjutere; Foto: Privatna arhiva

Da će jednog dana izrasti u vrednog momka i da će nešto učiniti u životu, gospođi Ždrnji bilo je oduvek jasno. No, kada je joj rekao da je poslao mejl NASA u vezi sa svojim projektom, njegova majka ipak nije verovala da će ljudi iz jedne od najuticajnijih agencija širom sveta odgovoriti njenom sinu, i to potvrdno.

STIGLA JE POŠTA OD NASA: "MAMA, JESAM LI TI REKAO..."

- Iskreno odmalena je pokazivao veliko interesovanje za više nauka i ja sam videla da će nešto biti od njega, kako se to kaže u našem narodu. Ali, kada mi je rekao nedavno da je poslao mejl NASA-i, da im pokaže svoj projekat, nisam verovala. Rekla sam mu da je velika mogućnost da neko koristi lažni mejl pod imenom NASA, iako me je Dejan ubeđivao da niko ne može da zloupotrebljava NASA-ino ime, da imaju visoke sisteme zaštite za to... Nisam verovala. Međutim, on je to poslao, znajući da ništa ne gubi i bio je toliko sigurani u taj svoj projekat, da ja i sada ne mogu da poverujem da je imao petlju da piše NASA-i.

Dejan, Nasa, satelit

 *Foto: Telegraf

A onda su stigli zlata vredni papiri adresirani na Dejanovo ime...

- Krajem jula došla je pošta od NASA-e. Dejan je počeo da se trese i samo je govorio: "Jesam ti rekao, jesam ti rekao"... Bila sam zbunjena i rekla: "Deki, sta je ovo?" Odgovorio je: "Pa rekao sam ti, pisao sam NASA-i, prihvatili su moj projekat, vidi sve piše." I, zaista, sve je bilo crno na belo, tražili su i moj potpis kao staratelja. Tada sam i sama počela da se tresem. Držala sam papire takvog giganta u rukama, papire gde je odobren projekat mog sina... Bila sam u neverici, ali sam izljubila dete i rekla sam mu: "Pa, Bože Deki, ti si stvarno pisao NASA-i". Uvek sam videla ogroman potencijal u njemu, ali NASA... To je izgledalo nekako previše, nemoguće - sa oduševljenjem priča Ždrnja.

Dejan, Nasa, satelit

 *Foto: Telegraf

Dijana je, kaže, verovala u potencijal sina, ali opet, kao takoreći samohrana majka bila je svesna finansijske situacije. Dejanov otac i ona rastali su se kada je dečak imao osam godina, a Dijana je bila svesna da ne može da mu pruži mogućnost za elitno školovanje. Međutim, dodaje da je Dejan oduvek bio preskroman, štedeo je i od džeparca odvajao kako bi kupovao kalaj za lemilicu, trake, elektrotehničke stvari za svoje izume i slično.

 

SEDMI ROĐENDAN, DECA, GOSTI... U PRVOM PLANU IPAK BILA ASTRONOMIJA

Dijana Ždrnja ispričala je jednu anegdotu sa sedmog rođendana svog sina.

- Moj otac je hteo svojevremeno da upiše astronomiju, tako da ima tu i gena, ali moj otac je zatvorena ličnost i retko kada bi se otvorio i pričao baš o stvarima koje interesuju Dejana. Tog rodjendana, 31. januara 2013. godine, moj otac je počeo da priča Dejanu o astronomiji, o planetama... Dejana nisu više interesovali gosti. Slušao ga je u jednom dahu i nije treptao. I dan-danas se seća te priče o astronomiji od početka do kraja. Od te godine počinje da se interesuje i za astronomiju i svake godine sve više. Kada sam videla da dete previše to voli, kupila sam mu knjigu "Tesla-čovek anđeo". Pojurio je sa čitanjem knjige i začas je pročitao. Imao je samo devet godina - ističe naša sagovornica.

Sledeće godine, na letnjem raspustu sam je uzeo da čita knjigu FBI o Tesli.

Dejan, Nasa, satelit

 *Foto: Telegraf

- Rekla sam mu: "Deki, odmaraj raspustom." Naravno, nije me poslušao.Već dve godine kad god šetamo svaki put pričamo o nauci i naučnicima i verujte mi već smo u poziciji da ja učim od njega. Tako me je nedavno naučio ko je Ilon Mask, zasto mu je idol pored Tesle itd. Ja, kao majka, stalno se trudim da poslušam šta ima da mi kaže u vezi svega što voli, pošto i sama volim nauku - dodaje Dijana.

RADIO NA PROJEKTU RAKETNOG MOTORA NA VODU

Dejan je, kaže njegova majka, odvajao mnogo vremena za svoje projekte. Pre nego što je saznao za konkurs koji je raspisala NASA, Dejan je radio na vrlo zanimljivom i kreativnom projektu.

- Nakon škole bi se odmorio, ručao i odmah bi počeo da radi. Nekad me kao majku to zabrinjava, ali, opet svesna sam koliko on to voli. Pre nego što je je saznao za konkurs NASA, radio je na raketnom motoru, a njegov pogon bi trebalo da bude voda. Dejan se uvek trudi da sve što stvara ne zagađuje okolinu, pa zato voda. Imao je prijatelja koji mu je pomagao u smislu da ofarbaju zajedno metale. Elektro deo je bio na Dejanu. U jednoj od šetnji rekao mi je da će svoj izum isprobati na Savi. Tu ima dovoljno količine vode za raketni motor. Ja sam se nasmejala i rekla mu: "Dejo, dragi Dejane, toliko čitaš, a nisi razmislio da bi za to trebalo odobrenje od policije, da im se to najavi... Srećom, nekoliko dana kasnije stigao je odgovor od NASA i Dejan je odložio sve vezano za raketu i prionuo na posao oko satelita - ispričala je sagovornica našeg portala i dodaje da će se, čim završi sve u vezi sa satelitom, posvetiti raketi koju je započeo.

Dejan, Nasa, satelit

 *Foto: Telegraf

- Sada njegov dan izgleda dosta radno. Mi to tako vidimo kao porodica, ali on nikako. Vidi se da uživa u tome. Svaki dan radi na linijama kodova putem kompjutera, a ja sam tu da ga opomenem da izađe napolje da se malo igra ili da izvede svoju macu napolje, pošto obožava životinje. Ima macu i rado bi ih sve udomio, ali ne može. Dejan mnogo radi, ali nasttojim ka tome da ide na vreme u krevet, da se skloni od kompjutera, da odmara oči i da se igra. Planovi za budućnost su mu sve vezano za astronomiju i elektrotehniku. Pre odobrenja NASA za njegov projekat Dejan se raspitivao putem interneta o Aeronautičkoj srednjoj školi u Banjaluci. Sada, kako sam kaže, zavisi kakav će biti ishod svega vezano za NASA, možda će mu neko ponuditi tamo stipendiju, ipak je najmladji i čim su prihvatili njegovu ideju, koja je, da napomenem, morala biti inovativna, sigurno je da vide potencijal u Dejanu. Pa tako da ni on sada ne zna šta će biti - rekla je Dijana Ždrnja.

RAZMIŠLJA O SATELITU KOJI BI POMOGAO STOČARIMA

Dejan, iako trenutno radi na ovom satelitu, nije se smirio. Prema rečima Dijane, njen sin razmišlja o satelitu za pericipiranje zemljišta, koji bi olakšao stočarima u radu. Na njeno izlaganje nadovezao se i sam Dejan, koji je objasnio kako je zamislio svoj novi projekat.

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dejan Lukić, buduući radnik NASA; Foto: Privatna arhiva

- Satelit za agrokulturu je satelit koji bi pratio zemljište, pericipaciju (padavine) i temperaturu. Mogao bi pružiti više informacija nego tradicionalnj meteorološki baloni. Želeo bih da pomognem tim marljivim ljudima. Takođe, želio bih da nastavim sa pravljenjem mog hibridnog raketnog motora u većim proporcijama. Posle lansiranja satelita hteo bih da ga redovno pratimo i kontrolišemo - kaže Dejan Lukić.

 

"IMAM DISKUS HERNIJU, ALI RADILA BIH TEŠKE POSLOVE DA POMOGNEM SINU"

- Verovala sam uvek u sina i često sam plakala jer je veliki potencijal sedeo u stanu, za malim računarom, a ja sam nezaposlena. Iako fakultetski obrazovana mnogo mi je teško da nađem posao u Republici Srpskoj. Sada razmišljam o radu u inostranstvu. Iako imam diskus herniju, sto znači da ne smem ništa teško da dižem i radim, inače me čeka operacija, ja sam voljna za svoje dete sve da uradim. Donedavno nije se moglo lako otići u tu Italiju, a sada ću nekako da probam. Već učim pomalo jezik, jer izradu samog satelita ne plaća NASA, mnogi su to pogrešno razumeli. NASA je platila licencu, odobrenje od BiH radio satelit stanice i papirologiju oko 7.500 dolara, na nama je sve vezano za satelit - pojasnila je naša sagovornica, a onda se osvrnula na još poneke detalje iz privatnog života.

dejan lukić, dijana ždrnja

 *Dijana je ponosna na svog sina,Foto: Privatna arhiva

- Od rodbine, posebno sa očeve strane, nikada nije imao podršku za sve ovo, biću iskrena. Sam otac mu je govorio da se skloni od toga i ne glupira. Ja nauku nikada nisam videla kao glupost i tu smo se sukobljavali. Većinsku podršku ima od moje porodice i tetke, kao i rođake sa očeve strane. Otac mu je tek danas čestitao, jer je morao da potpišati pasoš za Dejana. Tako da, nije baš lako - požalila se gospođa Ždrnja, ponosna majka Dejana Lukića.

Na kraju razgovora, Dijana napominje još jedan bitan podatak koji dodatno daje na uspehu njenog mališana. Od ukuupno 706 projekata kojiko je bilo u opticaju, NASA je odobrila samo 36, među kojima je i Dejanov satelit. Od tih 36 projekata, 33 pripadaju Amerikancima, a mnogi od njih rade u grupama. Ostala tri srećnika su jedan Nemac koji takođe radi u grupi, Italijan koji radi samostalno i Dejan Lukić iz Republike Srpske kao pojedinac.

(Izvor: telegraf.rs / Miloš Živković)

Share this article