SKANDAL TRESE SRBIJU Niko ne zna koliko medicinskih sestara sa lažnim diplomama radi po bolnicama

Iako je Ministarstvo prosvete sredinom jula zabranilo rad Srednjoj školi "Tutin" zbog brojnih nepravilnosti i nezakonitog obavljanja delatnosti, diplome stečene na toj privatnoj obrazovnoj ustanovi ostaju validne i njihovo poništavanje nije naloženo.

Takva odluka doneta je jer prosvetna inspekcija, tokom nadzora rada, nije mogla da utvrdi ni koliko je uopšte ta škola izdala diploma, svedočanstava i uverenja, za koje obrazovne profile, niti kojim osobama.

- Zbog toga inspektori nisu bili u mogućnosti da zapisnikom nalože meru da se sve izdate diplome, grupa diploma ili neka pojedinačna diploma poništi – kažu u Ministarstvu prosvete.

 

Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Srednja škola "Tutin" ispite za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovala nezakonito, da je nepravilno formirala komisije za polaganje i ocenjivanje ispita, a da su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocenjeni, iako nisu ni pregledani.

Takve nepravilnosti izazivaju sumnju da su diplome, pre svih za smerove medicinske struke, stečene nezakonito i da osobe koje sada rade u zdravstvenim ustanovama u ovom kraju, ali i ostatku Srbije, ne poseduju adekvatno znanje za vršenje tog odgovornog posla.

Poznato je da u Domu zdravlja u Novom Pazaru rade tri medicinske sestre sa diplomom te škole, dok u Domu zdravlja u Tutinu, kako tvrde iz te ustanove, ne radi niko.

Opšta bolnica u Novom Pazaru i Dom zdravlja u Sjenici podatke o broju kadrova iz Tutina kriju od javnosti.

Srednja škola "Tutin" postala je poznata u ovom kraju po tome što je omogućavala prekvalifikaciju za veoma kratko vreme i uz novčanu nadoknadu od preko 1.000 evra.

Sumnjivo stečene diplome te škole omogućavale su lakše zapošljavanje u zemljama zapadne Evrope, pre svih Nemačkoj, a određen broj je počeo da radi i u zdravstvenim ustanovma Srbije.

 

- Ministarstvo ne može savetovati ustanove da raskinu ugovore o radu sa osobama koje su stekle diplome u Srednjoj školi "Tutin" iz razloga što ne znači da su sve diplome neispravne i protiv Zakona sastavljene. Utvrđivanje da je javna isprava neistinito sastavljena je postupak koji se vrši za svaku diplomu posebno – saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Pored prosvetne inspekcije, rad škole ovog leta proveravali su i istražni organi pa su, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva, uhapšeni rukovodioci te obrazovne ustanove I. D. (53) i A.D. (25) zbog primanja mita.

Sumnja se da su oni tokom 2018. i 2019. godine, većem broju građana, uz novčanu nadoknadu izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka srednje škole.

Zanimljivo je da sada zatvorena privatna Srednja škola "Tutin", prema podacima objavljenim na sajtu škole, imala dozvole za izvođenje nastave za čak četiri potpuno različita obrazovna profila – medicinski tehničar, vaspitač, mašinski tehničar i ekonomski tehničar.

Sumnjivo 500 vozačkih dozvola

Policijska uprava u Novom Pazaru trenutno proverava oko 500 vozačkih dozvola koje su izdate na osnovu uverenja o navodnom završenom školovanju za smer tehničar drumskog saobražaja u zatvorenoj školi u Tutinu. Sumnja se da je takva uverenja kupilo i više stotina stanovnika drugih gradova Srbije.

(Izvor: blic.rs)

Share this article