Spisak poklona koje lekarima možete da kupite KAKO ZAKON NALAŽE: Baletanke, pegla za kosu, toster...

Sve je po zakonu! 

Oduvek se govorilo o korupciji u zdravstvu, a ovih dana ponajviše, jer je 3. aprila donet novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

O čemu se radi?

Odredba zakona propisuje da se pojedinačni pokloni do 2.725 dinara na mesečnom nivou „ne smatraju korupcijom“ niti sukobom interesa.

 

Tačnije, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 3. aprila, lekari sada smeju da prime nenovčane poklone u vrednosti do 462 evra. Do te računice jasno se dolazi, jer propisi predviđaju da zdravstveni radnici u Srbiji smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5% prosečne plate, što je 2.726 dinara (23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara (462 evra).

Sve to je navedeno u stavu 234. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te je objašnjeno da se više neće tretirati kao korupcija, ako pacijenti lekare nagrade poklonima, ali i dalje ostaje stavka da nikako ne smeju da traže i dobiju novac.

Ova dopuna zakona je mnoge građane navela na oštre polemike,  postavljanja pitanja "zašto postoji uopšte institucija poklona lekaru?" , do iznošenje stavova, "da je u pitanju diskriminacija drugih profesija".

Odnošenje poklona lekaru u znak zahvalnosti u Srbiji je odavno tradicija, a uvođenje reda u čašćavanje lekara pokrenulo je brojna pitanja i oko toga da li zakonom treba propisati i čašćavanje vatrogasaca, policajaca, državnih službenika na raznoraznim šalterima i svih ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Da ne bismo polemisali, postavljali pitanja na koje nam niko neće dati odgovor, ostaje da vidimo šta to sve možemo da darujemo lekarima u iznosu od  2.725 dinara? 

Čekajte! Nemojte misliti da ćete moći ovaj iznos da udelite lekaru, pa da olakšate sebi ili da se ophodite kao za rođendan ili svadbu "evo pare, pa neka sam/sama kupi šta poželi u tom iznosu!"

Ne! Jasno je naznačeno u Zakonu da to može biti poklon u određenom iznosu:

- Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom”, navodi se u Članu 234. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

 

Espreso za vas izdvaja nekoliko stvari koje možete pokloniti cenjenom vam lekaru. Od poklon setova do pojedinačnh stvari. Mašti na volju.

Muške košuje - možete ih naći u tržnim centrima i buticima po ceni od 2.490 rsd - 2.800 dinara, majice od 800-1.500 dinara, te se možete uklopiti u poklon koji je predviđen zakonom o zdravstvenoj zaštiti.  

Idemo dalje.

Ženska košulja, bluza, helanke, baletanke kreću se po ceni od 800 do 2.500 dinara.

Tu su i setovi za ličnu higijenu u modernim torbicama po ceni od 900 dinara.

Bombonjere sa čuvenom belgijskom čokoladom od 600 do1500 dinara.

Instant i domaće kafe od 100 - do 900 dinara, najskuplje su sa poklon šoljama i većom gramažom. Zatim espreso i nes kafe kreću se po ceni od 160 do 900 dinara.

Čokoladni i voćni likeri - najjeftini su 500 dinara, a kreću se i do 1.700 dinara, votke od 400 do 2.200 dinara, rakije od 900 do 2.900 dinara, vina možete pazariti po ceni od 217 do 1.700 dinara.

 

Čaše za crno vino i šampanjac kreću se od pojedinačnih cena za jednu od 200 dinara do komplet setova do 1.000 dinara.

Najjeftini toster za sendviče može se nabaviti po ceni od 1.690 do 2. 590 dinara.

Maske za kosu po ceni od 200 - 1.200 dinara, pene za brijanje od  po 400 dinara, muški komplet set za ličnu higijenu u iznosu 1.800 dinara.

Stajleri za kosu, figaro i pegla za kosu mogu se naći po ceni od 1.500 do 2.500 dinara, mašinice za brijanje od 1.500 do 1.900 dinara.

I tako dalje. Možete kombinovati više stvari kako biste se ukopili u budžet od 2. 725 dinara kako zakon nalaže, a da ne prekršite zakon i pritom ne budete okarakterisni kao osoba koja daje mito.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article