Stručnjak za otrove i hranu upozorava: Zaobiđite u širokom luku ovih ŠEST NAMIRNICA, koje važe za ZDRAVU HRANU

Bil Marlel je advokat iz Amerike, a prethodnih 20 godina je proveo vodeći parnice zbog trovanja hranom.

Bil ističe da neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odštete u korist klijenata koji su blaže ili teže ili čak i fatalno stradali od neispravne hrane.

 

U galeriji pogledajte kojih šest stvari Bil zaobilazi u širokom luku.

Sirove školjke

*Foto: Wikipedia

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve dekade. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju.

 

A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda je problem neizbežan. Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

*Foto: Profimedia

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se muče, a u ekstremnim slučajevima neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. u SAD je obolelo 2.000 ljudi.

 

Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo ako su dobro pečena ili kuvana.

Unapred oprana salata

*Foto: FRUITNET.COM/CC BY 2.0 / Flickr

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". Tvrdi da što se hrana više obrađuje, reže, što prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti.

On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

Krvavo meso

*Foto: Profimedia

Svi Bilovi odresci koje je pojeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, vrlo verojatno prodrle i dublje u meso.

 

A ako je meso krvavo (poput nekog bifteka), velika je verovatnoćža da bakterija može da se zadrži u krvi. "Ne pripremiti meso kako treba znači i rizik od ešerihije koli, salmonele, i gomile manjih bakterija", kaže Amerikanac.

Sirove klice iz semenki

*Foto: Profimedia

Nekuvane ili lako kuvane semenke registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD od sredine 90-ih.

Pre nekoliko godina jednu zbilja veliku epidemiju doživela je i Evropa.Uglavnom je reč o već pomenutoj salmoneli i ešerihiji koli.

Nepasterizovano mleko

*Foto: Index.hr / ilustracija: / Arhiva

U SAD je samo od 1998. do 2011. bilo 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. Dovoljno za Bila da se drži podalje od ove namirnice, zaključuje "Telegaph".

(Izvor: blic.rs)

Share this article